„Ianuarie sec”, cocktail Molotov

17 ianuarie 2024   TÎLC SHOW

Chestiunea (fericită sau nu) cu luna ianuarie în care unii aleg restricția de la alcool a căpătat popularitate și adepți mai cu seama în secolul al XXI-lea, plecînd de la o campanie de sănătate publică promovată de o organizație non-guvernamentală din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Dar ianuarie fără alcool are și o istorie mai veche. Mai utilă și mai interesantă. Și ne poartă tocmai pînă în Finlanda în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La începutul anului 1942, Guvernul finlandez a inițiat o amplă mișcare națională de susținere a efortului de război în lupta cu Uniunea Sovietică. Campania numită „Ianuarie treaz” presupunea ca populația să nu mai consume deloc alcool timp de cel puțin o lună pentru a contribui la economisirea resurselor. Chiar dacă ideea nu era deloc în acord cu obiceiurile și cultura finlandezilor, campania a avut un succes neașteptat. Consumul de alcool a scăzut considerabil atît în rîndul civililor, cît și în rîndul militarilor de pe front, ceea ce a avut urmări pozitive în termeni economici și în ceea ce privește condiția fizică a soldaților. 

Un cocktail, însă, le-a rămas finlandezilor pe front: Molotov. Tot în al Doilea Război Mondial, cînd Finlanda a fost invadată de URSS (1939), armata finlandeză a improvizat niște proiectile explozive pentru a se apăra de tancurile sovietice, mai exact niște sticle umplute cu benzină și smoală. Soldații le-au botezat „cocktail Molotov”, ca o ironie la adresa unei declarații a ministrului de Externe sovietic Veaceslav Molotov, care, după ce atacul URSS asupra Finlandei a fost condamnat la nivel internațional, a răspuns, într-o intervenție la radio, că avioanele URSS furnizau ajutoare alimentare finlandezilor, nu bombe. Drept urmare, soldații finlandezi au asortat și o „băutură” mîncării pe care Molotov susținea că sovieticii o aruncau din avioane: cocktail-ul Molotov. 

Altfel, adjectivul „sec” mi se pare potrivit a sta lîngă un singur substantiv în istorie: „vin”.

 Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

Mai multe