Haos în aeroport?

13 iulie 2022   TÎLC SHOW

Cu 7.000 de zboruri interne anulate într-o singură zi, în plin sezon de concedii, ne-am gîndi că răspunsul ar fi da. Dar istoria zice un frumos nu.

Este o istorie din august 1981 cu președintele american Ronald Reagan și sindicatul controlorilor de trafic aerian din Statele Unite ale Americii în rolurile principale.

Pe 3 august 1981 a avut loc o întîlnire de negocieri între reprezentanții controlorilor de trafic aerian și autoritățile federale corespunzătoare. Discuțiile nu au condus la rezultatele dorite de sindicat, care solicita o mărire de salariu anuală de 10.000 de dolari și reducerea programului de lucru de la 40 la 32 de ore pe săptămînă. Guvernul era dispus să le ofere cam jumătate din ceea ce cereau. Ofertă refuzată.

În următorul moment, 13.000 de controlori de trafic aerian au intrat în grevă. Probabil le-a zburat din minte jurămîntul depus la angajare prin care își asumau să nu participe la nici o grevă împotriva Guvernului Statelor Unite ale Americii. Aveau a-și aduce aminte curînd. S-a ocupat de acest lucru chiar președintele Ronald Reagan, care a declarat greva un pericol pentru securitatea națională și i-a avertizat pe cei implicați că, dacă nu se întorc la serviciu în 48 de ore, își vor pierde slujbele.

Deși 7.000 de zboruri, inclusiv comerciale, au fost anulate imediat, intervenția autorităților a fost promptă și pe măsură, astfel încît ceea ce s-ar fi putut transforma într-un adevărat haos pentru traficul aerian american a rămas doar un incident relativ minor. Activitatea a fost rapid preluată și gestionată de cei vreo 2.000 de controlori neimplicați în protest, ajutați de 3.000 de supraveghetori tehnici și de 900 de controlori militari de trafic.

Cele 48 de ore din avertismentul președintelui au trecut, iar la serviciu s-au întors mai puțin de 1.500 din controlorii greviști. Cum legea într-adevăr prevedea sancțiuni în acest sens, iar un președinte trebuie să facă ceea ce trebuie să facă un președinte, restul de aproximativ 11.500 de controlori au fost concediați. Bonus au primit și interdicția pe viață de a fi reangajați pe post (interdicția a fost ridicată ulterior, în 1993, de președintele Bill Clinton). Îmi pare rău pentru ei, nu îmi face nici o plăcere, a spus președintele Reagan. Și îl credem, mai ales că sindicatul în cauză îl și susținuse la alegerile prezidențiale din 1980. În plus, însuși Ronald Reagan fusese cîndva lider de sindicat al actorilor. Procesul de recrutare pentru noi angajați în aeroporturi a început de îndată.

Și zborul a continuat. Ca și istoria.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: președintele Ronald Reagan dînd o declarație pentru presă despre greva controlorilor de trafic aerian, 3 august 1981 (wikimedia commons)

Mai multe