Gherla – nimic sofisticat, totuși ceva istoric

29 iulie 2020   TÎLC SHOW

Nu știu la ce vă gîndiți cînd auziți pronunțat numele orașului Gherla, dacă îl legați de vreo informație anume sau nu, dacă are vreo semnificație aparte sau nu. Pentru mine nu avea nici una pînă cînd am făcut o documentare pentru un proiect la care am lucrat.

Povestea, și istoria în același timp, se leagă de armenii veniți din Moldova în Transilvania la sfîrșitul secolului al XVII-lea.

Odată ajunși în Transilvania, armenilor li s-a propus unirea cu Biserica Romei, în schimbul unor drepturi. Au fost integrați așadar în aceeași politică a vremii ca românii transilvăneni.

Au acceptat, iar episcopul armean Oxendius Vărzărescu a mers la Roma pentru formalități. De acolo s-a întors, se pare, și cu altceva în afară de actul de unire cu Biserica Romei: cu un plan de construire a unui oraș.

Și iată-i pe armeni cum s-au apucat să construiască din temelii orașul Gherla (sau Armenopolis, cum era numit atunci), în apropierea unui castru roman din regiune, în zona castelului Martinuzzi (astăzi transformat în penitenciar – și, da, este posibil ca la asta vă gîndiți cînd auziți Gherla).

Înainte de a demara orice construcție au obținut permisiunea Habsburgilor.

Cu o rețea de străzi perfect paralele, planurile orașului au aparținut cel mai probabil unui arhitect italian. Amprenta stilului baroc era vizibilă. S-au construit biserici (în anul 1804, catedrala armeano-catolică din Armenopolis era cel mai înalt lăcaș de cult armenesc din lume), clădiri de interes public, construcții civile și galerii comerciale, iar ca o consecință firească și benefică, comerțul și meșteșugurile s-au dezvoltat treptat.

Gherla a devenit astfel singurul oraș din secolul al XVIII-lea construit după un plan prestabilit și totodată primul oraș sistematizat de pe teritoriul României de astăzi. Nu este chiar puțin lucru, deși între timp a devenit aproape nesemnificativ.

Nu v-ați fi așteptat la una ca asta de la Gherla, nu-i așa?

Cît de neașteptată poate fi istoria uneori…

(Mai multe despre ce, cum și cît s-a construit – sau nu – în România de-a lungul istoriei puteți vedea în serialul documentar România construită, difuzat de TVR 1, realizator Alexandru Munteanu.)

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

Mai multe