Fitzgerald și Hemingway la un pahar și-o orhidee

20 ianuarie 2021   TÎLC SHOW

Cînd nu elibera Parisul la Ritz (cum am pomenit într-un „Accent“ anterior), Ernest Hemingway ieșea să bea ceva cu prietenul său F. Scott Fitzgerald la barul hotelului, locul preferat al lui Hemingway și al multor alți artiști din epocă.

Într-o seară, printre discuții și pahare, la un moment dat, Scott Fitzgerald a rămas fermecat. Nu de vreo poveste senzațională spusă de prietenul Hemingway, ci de o apariție spectaculoasă. În bar a intrat un cuplu format dintr-un englez trecut de prima tinerețe, cu aspect mai degrabă neglijent, și o tînără doamnă de o frumusețe răpitoare. Cel răpit era Scott Fitzgerald. Și trebuia să facă ceva în acest sens. A rugat pe cineva de la hotel să îi aducă un buchet de orhidee pe care l-a direcționat către masa frumoasei doamne împreună cu un bilețel în care și-a exprimat complimentele și a notat o sugestie: o întîlnire la o dată ulterioară.

Femeia a refuzat imediat florile și i le-a trimis înapoi lui Fitzgerald.

În deznădejdea-i provocată de refuz, sufletul de artist al scriitorului s-a manifestat ca atare, cu multă creativitate. Și curaj, aș adăuga. Și, poate, puțină viclenie, tot artistică, chiar dacă ușor ridicolă. Scott Fitzgerald a mîncat orhideele refuzate. Petală cu petală.

Ce gust aveau? Nu ni se spune.

Care o fi fost reacția de moment a tinerei doamne care refuzase florile? Nici asta nu aflăm.

Reacția restului clienților? Putem bănui.

Ce a zis prietenul de pahar (și de-o viață) al lui Fitzgerald, care povestește, de altfel, toată scena? Nimic. Sincer, cred că îi ținea isonul ca de la artist la artist.

Dar știm deznodămîntul, surprinzător, după cum îl cataloghează chiar Ernest Hemingawy. Trucul orhideea al lui Scott Fitzgerald a avut efect și a impresionat-o pe frumoasa femeie care îi răpise atenția, astfel încît în aceeași noapte, mai tîrziu, scriitorul s-a întors în barul de la Ritz la braț cu aceasta.

Poate orhideele au efect uneori mai degrabă dacă le mănînci decît dacă le oferi? Tot ce se poate.

Totuși, nu încercați acasă…

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: F. Scott Fitzgerald (wikimedia commons)

Mai multe