Fîntîna de la Rîșnov

25 iulie 2018   TÎLC SHOW

Ce părere o fi avut Sigismund de Luxemburg despre Festivalul de Film și Istorii de la Rîșnov (a cărui ediție de anul acesta se află în plină desfășurare în perioada 20-29 iulie) sau cum ar fi sunat o prelegere a acestuia? Exerciții de imaginație. Oricum, în 1427, împăratul a vizitat cetatea și i-a acordat localității Rîșnov rangul de tîrg.

Altfel, poate nici Gabriel Báthory, principele Transilvaniei, nu ar fi refuzat vizionarea unui film istoric bun, la adăpostul zidurilor fortăreței, poate unul de prin 1612…

Construită special pentru a proteja locuitorii de invaziile străine, cetatea Rîșnov a reușit să își atingă cu succes acest scop de-a lungul vremii, prima mențiune documentară a cetății datînd din anul 1335, cînd a reprezentat refugiul locuitorilor din Țara Bîrsei în fața invaziei tătarilor. Atacuri militare au urmat și în secolul al XV-lea din partea otomanilor. Fortăreața a rezistat. Cetățenii care se refugiau în interiorul ei aveau, însă, o dificultate esențială în cazul în care șederea lor era mai îndelungată din cauza campaniilor inamice: li se terminau proviziile de apă. Au găsit o soluție, proaspătă și rece, într un izvor din apropiere, situat undeva în partea estică a cetății. Sursa de apă era una secretă, de care știau numai locuitorii, astfel încît, pentru a se aprovizona, ieșeau noaptea din cetate, în taină, și aduceau apă de la izvor.

În 1612, principele Gabriel Báthory, în virtutea dorinței sale de a reduce libertățile sașilor din Transilvania, a atacat Țara Bîrsei. Cetatea Rîșnov și-a îndeplinit din nou rolul de apărare împotriva inamicului, doar că asediul a biruit în cele din urmă, marcînd astfel singura predare a fortăreței din istorie. Aflînd despre izvorul secret de unde cetățenii luau apă pentru a putea supraviețui în interiorul cetății, trupele principelui Báthory au blocat accesul către acesta, lăsîndu-le astfel apărătorilor zidurilor din piatră și cărămidă drept singură opțiune predarea. Locuitorii nu ar fi putut supraviețui fără o sursă de apă.

Astfel, pentru a exclude problema alimentării cu apă în viitor, a apărut în cetate și fîntîna din titlul de mai sus: peste vreo zece ani, după ce fortăreața revenise în stăpînirea localității Rîșnov (din 1613), autoritățile au decis realizarea unei astfel de construcții. Săpată direct în stîncă, pînă la adîncimea de 98 de metri, fîntîna cetății a fost gata în șapte ani.

Mi-a atras atenția mesajul Festivalului de Film și Istorii de la Rîșnov, ediția 2018: „Fără covor roşu, fără fiţe, fără isterie, fără breaking news. Ca să înţelegi ce ţi se întîmplă!“ Ar ajuta la abordarea istoriei și în afara festivalului.

Mai multe