Femeia și berea
Dacă nu au apă, să bea bere – ar putea fi o bună sintagmă de introducere în subiect.
Prin secolul al XVIII-lea și chiar al XIX-lea, apa nu era tocmai bună pentru consum, iar pentru a preveni îmbolnăvirea, oamenii obișnuiau să o transforme prin fierbere și fermentare într-o băutură mult mai sigură: în bere. Pe lîngă faptul că era înlocuitorul apei, berea contribuia într-o anumită măsură și la hrănirea propriu-zisă, completînd cumva mesele poate nu mereu foarte bogate ale populației. Întrucît conținea o cantitate foarte mică de alcool, copiii primeau și ei această băutură la masă. Fabricanții de bere ai fiecărei case (din Marea Britanie, de exemplu) erau, surprinzător sau nu, depinde de prejudecățile fiecăruia, femeile. Fabricarea berii era o activitate comună în orice gospodărie. Chiar și pentru cele mai renumite femei: Oricum, în cazul de față, tu ai copii mici, iar eu am un butoi mare, întrucît producem bere din nou – îi scria celebra Jane Austen surorii sale Cassandra.
Așadar, doamna Austen nu numai că înșira cuvinte și idei inspirate în romanele sale, dar avea grijă și de hidratarea familiei în care se născuse. Artista din ea nu făcea numai bere clasică, pe bază de hamei, ci avea și o specialitate preferată, berea pe bază de muguri de pin și melasă, care avea o aromă dulceagă de citrice și, evident, de pin. Băutura lui Jane Austen era și sursă importantă de vitamina C, destul de necesară în iernile lungi din epocă, atunci cînd nu prea se putea povesti de fructe proaspete. Pe lîngă bere, Jane Austen, crescută în ferma părinților din Hampshire, știa să facă și vin, și mied – un soi de băutură, puțin alcoolică, pe bază de miere fermentată cu apă, despre care mi-a fost dat să aflu recent că era și o specialitate a dacilor. De cercetat dacă a femeilor.
Ulterior, producția de bere s-a mutat din casa oamenilor, de sub controlul femeilor, în fabrici, sub controlul bărbaților, așa cum o știm astăzi și cum probabil a creat pentru unii prejudecata că subiectul este unul de abordat, mai degrabă, la genul masculin.
În vastul spațiu al Internetului există, pusă la dispoziție de Centrul Jane Austen, o rețetă de bere de pin ca aceea făcută de scriitoarea engleză. Nu sînt băutoare de bere defel, dar sînt foarte curioasă. O întoarcere în istorie este mereu tentantă. Chiar și preț de un pahar. Sau butoi, după caz și preferințe.