Femei în spațiu

14 iunie 2023   TÎLC SHOW

72 la număr pînă în prezent.

Prima, fix acum 60 de ani, pe 16 iunie 1963.

Nume: Valentina Tereșkova.

Subiectul face parte din confruntarea tipică Războiului Rece dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică. Cea de-a doua a fost prima. La trimis o femeie în spațiu. „Nu putem permite ca prima femeie în spațiu să fie o americancă”, afirma pe atunci Nikolai Kaminin, directorul programului sovietic de antrenare a cosmonauților. Sovieticii s-au apucat de treabă și au început să caute cea mai potrivită persoană pentru această misiune. Au fost trimiși observatori pe la cluburile de aviație din țară pentru a identifica cele mai bune candidate. S-a făcut o listă cu vreo 400 de persoane care doreau să se pregătească să cucerească spațiul cosmic. Candidatele au intrat la diverse testări specifice, pentru ca în aprilie 1962 pe listă să rămînă doar cinci nume. Alegerea finală a fost Valentina Tereșkova. O recomandau experiența și abilitățile de parașutistă și o ajuta și calitatea de membră a ligii de tineret a Partidului Comunist. A urmat o perioadă de pregătire de

18 luni, timp în care Valentina s-a antrenat pe ascuns, fără știrea părinților.

Pe 16 iunie 1963, Valentina Tereșkova a decolat la bordul navei cosmice Vostok 6. S-a întors după trei zile, deja înscrisă în istorie ca prima femeie din lume ajunsă în spațiu. A fost urmată de conaționala sa, Svetlana Savițkaia, abia peste 19 ani, în august 1982.

Americanii au recuperat din… spațiu abia anul următor, în iunie 1983. Astfel, acum 40 de ani, Sally Ride a devenit prima femeie din SUA care a zburat în Cosmos.

Istoria de „cucerire” a Universului a continuat și în anii următori. Continuă și în prezent, chiar dacă rațiunile nu mai sînt unele generate neapărat de un conflict deschis între două mari puteri.

Următoarea provocare de pe agenda NASA este prima femeie pe Lună, iar apoi prima misiune umană pe Marte.

Între timp, recomandat este să rămînem cu picioarele pe pămînt.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Mai multe