Entuziasmul dărîmării

3 ianuarie 2017   TÎLC SHOW

Un val de emoție veselă și gospodărească a dat peste mai toate emisiunile de la Russia Today. Postul de televiziune finanțat de la Kremlin e într-o pasă de solidaritate cu toată Europa, greu pusă la încercare de valul ăsta de atentate teroriste. E drept, nici rușii n-au scăpat de rîvna funestă a cecenilor sau, mai recent, a sirienilor. Dar felul în care se pune problema terorismului în Rusia e foarte diferit de ceea ce trăiește Europa. Cu toate astea, jurnaliștii de la Russia Today nu mai prididesc cu sfaturile solidare la adresa reinstaurării ordinii și disciplinei în spațiul european. Iar sfatul principal e reînființarea frontierelor. Ei ne-au spus, drăguții de ei, încă de cînd a luat ființă acest post care propagă doar bunele intenții și profesionalismul jurnalistic, că n-are sens să ne complicăm cu idei de-astea comunitare. Ca niște vecini mereu bine intenționați, ei ne-au tot zis să ne potolim cu europenismele astea, cu circulația liberă a persoanelor și a mărfurilor. Nu i-am ascultat, uite ce pățim.

Propaganda rusească a revenit de ani buni în arenă, revitaminizată după Războiul Rece și hrănită bine cu bugete grase. Are bujori în obrăjori și plesnește de sănătate. E gata oricînd să dea o mînă de ajutor, ba aici, ba în America, la rezolvarea tuturor problemelor. Bunăoară, la alegerile din Statele Unite, jurnaliștii minunatului post rusesc au strigat cît i-au ținut plămînii că nu se mai poate așa. Nu se mai poate cu democrația aia dementă și cu neoliberalismele alea deșucheate. Păi, ce facem aici? Trebuie să reinstaurăm ordinea și disciplina. Dacă se poate, ca-n Rusia, unde domnul Putin își face fericiți compatrioții în fiecare zi. Orice secundă din programele Russia Today tună și fulgeră la adresa modelului occidental. Nimic nu e bine. Dar absolut nimic. Occidentul e o colecție de greșeli, care mai de care mai grave. Emisiunile RT, în integralitatea lor, sînt dedicate prezentării amănunțite, răbdătoare, a găunoșeniei și a defectelor insurmontabile din societatea occidentală. Iar aerul de post underground, de redută a ideii de democrație autentică, plutește verzuliu în studiourile din care ne vin mesajele astea frățești, de solidaritate și încurajare a schimbării.

Că asta ni se spune zilnic. Trebuie schimbare. Nu mai merge așa. Și, iaca, americanii au recepționat mesajul. Urmează Europa. Ce ne trebuie nouă bătaie de cap cu mecanisme comunitare, cu dat bani în niște fonduri vagi, pentru niște programe difuze, care alimentează, de fapt, niște netrebnici de birocrați? Ce ne trebuie nouă circulație liberă? Ce-are dacă mergem cu pașapoarte și cu vize peste tot? Uite, dacă ar fi fost control la frontiere, teroristul ăla de la Berlin nu se plimba ca belferul, din Germania, prin Franța, pînă în Italia. Iar oamenii trebuie rîcîiți zilnic cu ideile astea. Picăturile acestor mesaje trebuie să intre, costumate în uleiuri tămăduitoare, în urechile tuturor. Și cînd ți se spune minut de minut, pe toate tonurile, că nu se mai poate așa, că societatea occidentală e un eșec și o putreziciune, te uiți în jur și zici că așa e. Nimic bun nu încape în discuțiile astea. Pentru că strategia e foarte simplă. Toate mesajele sînt negative, denunțătoare, anarhiste. Nu există nici măcar un fir de praf care să fie bun în Occident. Ți se spune că trăiești într-un infern al capitalismului care se prăbușește. Îți duci zilele într-un spațiu al exploatării, într-o lume a speculei, a obezității și a controlului minții.

S-ar putea să fie așa. Dar aș înțelege să primim mesajul ăsta de la o civilizație din alt sistem solar. Cîtă vreme vine de la Moscova, a se slăbi un pic cu mesajele de solidaritate dezinteresată. Nu că lumea ar fi împărțită în alb și negru, în buni și răi. Occidentul – în toate înțelesurile lui – e departe de a fi un Rai în care plutesc îngerași cîntînd la trompețici de cristal. Dar una dintre dovezile felului în care e cusută lumea asta e însăși existența postului de televiziune Russia Today. În Statele Unite s-a putut înființa un asemenea canal de propagandă, orientată împotriva sistemului de la care a luat chiar autorizația de funcționare. O să mai curgă multă apă pe Donul liniștit pînă cînd o să vedem că se-ntîmplă ceva similar și în Rusia domnului Putin.

Dar asta nu contează pentru publicul entuziast al RT. În toate țările comunitare, în Statele Unite și în Anglia, un public extrem de numeros strigă „Olé!“ ori de cîte ori mai cade cîte o piesă din trupul ostenit al ideii contemporane de democrație occidentală. Sînt oameni care cred că mesajele RT vin din partea unor dezvrăjiți care s-au șters la ochi și au început să denunțe ororile din jurul lor, că programele astea sînt rodul unor suflete curate, pornite la luptă cu nedreptățile din lume. Iar de cînd cîteva repere ale presei de peste Ocean s-au umplut de „glorie“ profesională, după excesele propagandistice din campania electorală recent încheiată, un zîmbet de la o ureche la alta s-a așezat pe toate fețele angajaților de la RT. Zici că The Joker e proprietarul postului cu pricina. Între timp, adevărații proprietari își freacă palmele gospodărește. Poate că și scuipă, să fie treaba neaoșă. Și purced la lucru, entuziast, cu un mesaj mobilizator: „Copii, dacă tot v-ați apucat să dărîmați Zidul Berlinului, hai, frăție, să dărîmăm tot! Să știm o treabă! Ce mai stăm atîta la discuții?“ 

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Mai multe