Einstein și bomba atomică
Într-o ediție Newsweek din 1947, un articol se intitula astfel: „Omul care a început totul“. În conținutul materialului cu pricina era citat domnul Einstein (da, Albert Einstein) spunînd: Dacă aș fi știut că germanii nu vor reuși să producă bomba atomică, nu aș fi ridicat nici un deget niciodată. La ce se referea?
Că totul este relativ, Einstein demonstrase cu teoria sa încă din anul 1905, moment din care a început să devină cunoscut la nivel internațional, valoarea-i ca om de știință fiindu-i (re)confirmată în 1921, cînd a primit Premiul Nobel pentru Fizică.
În anii ’30 ai secolului al XX-lea, valul de emigranți evrei din Europa l-a dus și pe marele fizician în Statele Unite ale Americii, unde s-a stabilit din 1933, devenind apoi cetățean american.
Apropierea celui de-al Doilea Război Mondial aducea implicit în discuție și chestiunea dezvoltării armelor atomice, iar îngrijorarea fizicianului viza exact Germania natală și, pe atunci, nazistă. Mai exact, Einstein avea temerea că naziștii ar putea dezvolta arme nucleare (temere nefondată, fapt care avea să devină evident nu mult mai tîrziu). Nu a păstrat această îngrijorare pentru el, ci a împărtășit-o, cu cele mai bune și patriotice intenții, la cel mai înalt nivel, direct președintelui Franklin Delano Roosevelt. Astfel, în august 1939, președintele american citea o scrisoare semnată de Albert Einstein, în care era avertizat asupra pericolului pe care l-ar putea reprezenta Germania în materie nucleară. Totodată, Einstein făcea apel ca Statele Unite ale Americii să înceapă să lucreze la fabricarea bombei atomice. Scrisoarea fusese de fapt redactată de alți trei fizicieni, de origine maghiară, prieteni și colegi ai lui Einstein, acesta din urmă fiind însă singurul care și-a pus semnătura pe document.
Ce a urmat este destul de cunoscut: Proiectul Manhattan, finalizat prin crearea primei arme nucleare de către americani. Și regretul domnului Einstein – un pacifist convins – cu privire la scrisoarea către președintele FDR.
Altfel, (cel mai probabil) totul rămîne relativ.