Dragnea. Liviu Dragnea
De trei ani consecutiv, la sfîrșit de decembrie, Liviu Dragnea merge la Antena 3 pentru un interviu care nu are nici o legătură cu jurnalismul.
Aici opinia dînsului despre Antena 3 în discuția cu Mihai Gâdea și Mircea Badea:
„Și oamenii din presă pot influența această bătălie [cu statul paralel]. Noi sperăm că pînă la sfîrșitul anului viitor să cîștigăm această bătălie. În România, în opinia mea, un sistem sănătos vom avea abia în 2024. Abia atunci o să înceapă lumea să gîndească cum trebuie… sînt fericit. S-au întîmplat lucruri bune în țară. Și nu avem cuvinte ca să vă mulțumim pentru ce ați făcut pentru noi în acești doi ani de zile. Nu aveți cum să nu recunoașteți. Au fost presiuni foarte mari asupra dumneavoastră. Cu toate astea, nu v-ați frînt. Ați rezistat. Cît mai repede trebuie să intre în vigoare Codurile Penale. S-a pus în discuție să dăm și o ordonanță de urgență în acest sens. Ministrul Justiției trebuie să prezinte lucrurile premierului Viorica Dăncilă, să nu mai amîne. Aceste coduri trebuie adoptate. Nu e pentru mine. E o decizie politică. E un obiectiv major…“
Un discurs orwellian despre cum vom ajunge să gîndim cum „trebuie“ în așa fel încît să îl facem pe domnul Dragnea fericit. Deși versiunea de newspeak a șefului PSD este stridentă prin asemănarea cu Engleza Socialistă din romanul 1984 al lui Orwell, cei doi jurnaliști s-au gudurat servil pe lîngă omul care distribuie milioane bune din banii publici pentru „comunicarea“ PSD-ului.
Dragnea are un discurs populist, plin de inexactități, fracturi logice și minciuni. Discurs care nu este sancționat de pseudojurnaliștii de la televiziunile aservite coaliției de guvernare.
● Fracturi logice. „Să plecăm de la Le Figaro. Acela nu a fost un interviu, ci o discuție înregistrată. Aia nu a avut nici o legătură cu realitatea.“
Interviurile în presă sînt discuții înregistrate. Faptul că sînt înregistrate dă posibilitatea celor care te-au intervievat să demonstreze „realitatea“ discuției. E ca și cum Dragnea ar spune că el nu este mîrlan, așa cum spunea doamna Firea, și asta pentru că Firea îl cunoaște cel mai bine.
„Dacă este ceva neadevărat, ceea ce s-a și dovedit, înseamnă că ăsta e un interes.“
Paul Cozighian a prezentat înregistrarea audio a interviului dovedind că interviul a fost real. Domnul Dragnea a mințit fără ca cei doi angajați ai Antenei 3 să aibă vreo reacție.
„Tot în Franța a apărut că guvernul francez e foarte supărat pe mine că blochez Ministerul Apărării să nu facă corvetele cu ei, ci cu olandezii. Dacă erau jurnaliști străini aici la 10 august, prezentau acțiuni pașnice, români veniți din diaspora, care au fost agresați.
N-am văzut nici o știre, nici un material despre protocoale. Iar aici este o chestiune foarte importantă. Spun că e o problemă internă. Păi, atunci să rămînă toate interne.“
Asta e o fractură logică clasică menintă să manipuleze emoțional opinia publică. Nu există nici o legătură rațională între corvete, incidentele violente de pe 10 august, protocoale sau probleme interne.
● Auzenii. „Mi-a zis cineva, dar nu știu dacă e adevărat, că atunci cînd urma să se dea sentința în apel la mine la referendum, că doamna Stanciu m-ar fi achitat dacă primea garanții de la mine că o propun la Curtea Constituțională, dar între timp s-a răzgîndit pentru că tocmai s-a spus de la Cotroceni că va fi numită la Curtea Constituțională.“
Cineva i-a spus domnului Dragnea, cel de-al treilea om în stat, liderul partidului de guvernămînt, că ar fi trebuit să fi încercat un trafic de influență la unul dintre cei mai importanți judecători din România. Judecătoarea în cauză ar fi riscat liniștită cîțiva ani buni de pușcărie numai pentru a primi o promovare imposibilă din partea domnului Dragnea. Desigur, domnul Dragnea nu a sesizat organele competente, că doar sîntem stat mafiot, nu stat de drept.
„Unii spuneau că ar fi o legătură cu chestiunea asta. Domnul primar Daniel Florea mi-a zis asta.“
Cineva s-a transformat la cîteva zeci de secunde în unii și apoi, în alte cîteva secunde, în Daniel Florea.
Din nou, nu au existat reacții din partea domnului Gâdea sau a domnului Badea.
„Dau și eu o veste bună. Am stat cu multă speranță atît eu, cît și Guvernul să vedem cîte companii vor depune oferte pentru parteneriatul public-privat pentru autostrada Ploiești-Brașov. Au fost cinci, dacă nu cumva chiar șase. Sînt companii foarte serioase.“
Fie sînt cinci, fie sînt șase companii care au depus oferte. Declarația este o dovadă stupefiantă de superficialitate, căci aici e vorba de acte și nu de asasinii imaginari de la Hilton.
● Despre nebuni. „Băncile, lanțurile mari de magazine, eu cred că își ascund profiturile. Nu ne-am născut ieri. Sînt companii mari care nu vin într-o țară doar să se afle în treabă. Pentru ăia 16% care ar trebui să plătească taxa în România, ei vor să plece. Eu nu sînt nebun, sînt doar patriot. Vreau să cred că și noi merităm același regim ca celelalte țări.“
Domnul Dragnea confundă probabil Antena 3 cu crîșma proprie și poziția de președinte al Camerei Deputațiilor cu golănașul cu ambiții politice. Este, discutabil, un act de țăcăneală sau sociopatie faptul că cel de-al treilea om din stat, invocînd patriotismul, aruncă cu niște acuzații generale, extrem de grave, fără a prezenta nici o urmă de dovadă.
● Halucinații. „Oamenii ăștia sînt disperați. Au început din a doua zi de alegeri. Iohannis a zis că are un război cu PSD. A încercat să îl convingă pe Tăriceanu, ne au fabricat dosare. A încercat să dărîme PSD. Soros finanțează cu milioane. Apăruseră date despre dosarul cu apariția bitcoin-urilor în România, DIICOT nu a mai prezentat nimic apoi.“
Analiza serioasă a unei inepții de acest fel este inutilă. Nu m-ar fi surprins o declarație că doamna Dăncilă este, în fapt, zeița înțelepciunii, Codrin este însuși Odin, dar în forma lui de bou, iar Pleșoianu e reîncarnarea lui Zamolxes.
● Nesimțire. „Dacian Cioloș nu este al nostru, nu este al românilor. Dacian Cioloș este al multinaționalelor, dar nu numai. Nu a fost al nostru nici cînd era comisar european, nici cînd a fost ministru, nici cînd a fost premier. S-a dus și el unde a fost trimis. Sînt oameni cărora li se face un traseu.“
În mod sigur, Cioloș nu este de-al „nostru“, adică nu are nici o legătură cu oamenii de mare calitate din jurul domnului Dragnea, de tip baroni locali, sicofanți sau infractori disperați să scape de pușcărie. În multinaționale, într-adevăr, muncesc cei mai profesioniști dintre angajații români.
Atît Gâdea, cît și Badea s-au comportat slugarnic și au fost de multe ori penibili în încercările de a mima jurnalismul. Din păcate, calitatea execrabilă a jurnalismului de la marea majoritate a televiziunilor de știri are ca rezultat o clasă politică de aceeași calitate. O clasă politică în care Liviu Dragnea este un fel de Ion Bond al României.
Foto: Cosmin Bumbuț