Diplomația Crăciuniței

14 decembrie 2022   TÎLC SHOW

Îmi plac Crăciunițele albe. De cînd le-am văzut prima dată într-o biserică din Viena, în preajma Crăciunului. Sigur, cele mai reprezentative sînt cele roșii. Oricum, există zeci de versiuni de culori ale florii-simbol a Crăciunului. Și există, desigur, și o istorie a acesteia. Legată cu fir diplomatic de Joel Roberts Poinsett, primul ambasador american în Mexic, trimis la post de președintele John Quincy Adams în 1825.

Pasionat de botanică, domnul Poinsett obișnuia să colecționeze de prin călătoriile sale tot soiul de plante care i se păreau interesante. Le cultiva apoi în serele personale din Carolina de Sud. În 1826 a adus din Mexic o plantă cu petale roșii, asemănătoare cu forma unei stele, pe care localnicii o numeau și Flor de Noche Buena (Floarea din Noaptea Sfîntă) datorită legendei conform căreia înflorea pentru prima dată în noaptea Nașterii Domnului.

Ambasadorul american nu s-a oprit la a cultiva pentru el această plantă, ci i-a trimis o mostră și prietenului său Robert Buist, botanist celebru și cu activitate rodnică în domeniul horticulturii. În 1829, acesta din urmă a prezentat floarea sub denumirea ei latină, Euphorbia pulcherrima, în cadrul unei expoziții florale din Philadephia (care în prezent este un eveniment foarte celebru în materie de flori). Floarea adusă din Mexic de Joel Roberts Poinsett a fost vedeta expoziției, iar în anii ce au urmat și-a extins petalele colorate peste Ocean. Cu mult succes. Botanistul Robert Buist a decis astfel să boteze floarea mexicană Euphorbia Poinsettia, în onoarea prietenului său diplomat care a trecut-o granița din America Centrală.

Restul este istorie. Istorie care a (a)dus Poinsettia, sub diferite denumiri, în aproape toate casele americanilor și ale europenilor în timpul sărbătorilor de iarnă.

Noche Buena. Mi se pare că, tradusă fără interpretare, sintagma definește în mod substanțial noaptea de Crăciun: Noaptea Bună. Ce schimbare poate crea un accent hotărît…

Și o Crăciuniță albă.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Mai multe