Democrația ca stil de viață

28 mai 2019   TÎLC SHOW

Nu cred că mai încape îndoială, istoria a decis că democrația este cea mai bună formă de guvernămînt pe care o știm pînă în acest moment. Nu una perfectă, dar cea mai bună pe care o avem. Dacă lumea a devenit cu adevărat safe for democracy de acum mai bine o sută de ani, cînd președintele american Woodrow Wilson folosea această sintagmă în Congresul american, pînă în prezent, poate fi subiect de lungi dezbateri. Între timp, omenirea s-a mai confruntat cu un război mondial, al doilea, și cu unul rece. Finele Războiului Rece a adus triumful democrației. Formal, teoretic în primă fază pentru că, evident, așa bună și imperfectă cum este ea, democrația nu s-a putut instala peste noapte. Ajung astfel la un motto care mi-a atras atenția și îmi place: Democracy as a way of life (Democrația ca stil de viață). Acesta aparține Centrului Rațiu pentru Democrație și desemnează o realitate pe cît de frumoasă, pe atît de greu de obținut. Spre atingerea acestei ținte ajută, poate chiar decisiv, cunoașterea istoriei, mai ales a celei recente.

Al treilea volum al jurnalului lui Ion Rațiu (Reorganizarea exilului. 1963-1968), lansat de curînd la Cluj în cadrul evenimentului Dialogurile Rațiu pentru Democrație, reprezintă un instrument istoric foarte util în această direcție. Ca și volumele anterioare ale jurnalului, evident – toate edițiile poartă semnătura lui Stejărel Olaru și sînt publicate de Editura Corint. Ca orice sursă de tipul memorii/jurnale (pentru care, e drept, am o înclinație aparte), consemnările lui Ion Rațiu, aflat în exil la Londra, redau, pe lîngă multitudinea de informații inedite, și atmosfera unei epoci în ansamblul ei, sub toate aspectele, surprinzînd atît perspectiva națională, cît și pe cea internațională. De mare valoare, mai ales, dar nu numai, pentru un cititor născut în același timp cu democrația în România.

Ca și expoziția de caricaturi politice The Great Challenge (Marea provocare), vernisată în cadrul aceluiași eveniment la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj. Expoziția are o istorie care nu poate trece neobservată, fiind lansată în 1958 de Ion Rațiu și Josef Josten, co-fondatori ai International Federation of Free Journalists, inaugurată în Marea Britanie de fostul prim-ministru Sir Clement Attlee și apoi la Washington, în prezența vicepreședintelui Richard Nixon. Varianta de la Washington a fost completată cu ilustrații din colecția familiei Rațiu și este expusă acum la Cluj (20 mai – 20 iunie a.c.), oglindind sugestiv, mai ales sub aspect politic, epoca în care războiul ideologic dintre democrație și comunism era în plină desfășurare.

Să ne întoarcem, însă, și să rămînem la ideea victoriei democrației. Mai mult la partea practică, aceea care să facă din ea, din democrație, a way of life.

Mai multe