De pe front pe pîrtie și viceversa

15 ianuarie 2020   TÎLC SHOW

De fapt, istoria începe mai degrabă cu viceversa, adică de pe pîrtie pe front. Și este de origine americană, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

După o secvență de la începutul conflictului, în Departamentul de Război al Statelor Unite ale Americii s-a cristalizat ideea formării unor trupe antrenate pentru a lupta în condiții de iarnă. Secvența cu pricina, care a atras atenția întregii lumii, s-a derulat în noiembrie 1939, cînd Uniunea Sovietică a invadat Finlanda. Rușii au fost puși într-o situație destul de frustrantă, cînd divizii de-ale lor au fost înfrînte de soldați finlandezi pe schiuri, care erau pregătiți să lupte pe teren muntos, în condiții de iarnă.

În octombrie 1941, generalul George Marshall, șeful Marelui Stat Major al armatei americane, a decis înființarea unui batalion de luptă pentru o nouă divizie montană. După variate tipuri de organizare și diverse denumiri, în 1944 a fost formată Divizia Montană numărul 10 (10th Mountain Division). Conform istoricilor, aceasta a fost singura unitate militară (de la Războiul Civil pînă atunci) recrutată de o entitate civilă, The National Ski Patrol. Ca atare, cei mai mulți dintre soldații din Divizia Montană 10 erau chiar schiori, alpiniști, pădurari sau ghizi montani. Nume proeminente din lumea sporturilor montane, de altfel, se pare că au pledat pentru înființarea unei versiuni americane a trupelor montane germane, italienești și finlandeze.

După antrenamente în diferite baze militare, Divizia Montană 10 a fost trimisă în teatrul de război european, în nordul Italiei, la sfîrșitul anului 1944. Soldații-schiori au luptat acolo mai mult de o sută de zile, cu succes, surprinzîndu-și inamicul.

După încheierea conflictului, unitatea montană a fost dezactivată. Profesioniștii într-ale sporturilor de iarnă care au format-o au rămas foarte activi. Aceștia au continuat să schieze și mai ales au contribuit semnificativ la dezvoltarea industriei americane de schi: au înființat școli de profil, au deschis pîrtii noi și le-au modernizat pe cele existente și au promovat energic (cum altfel?) sporturile de iarnă. Nu este greșit să se afirme că veteranii din Divizia Montană 10 au stat la baza dezvoltării industriei moderne de schi din Statele Unite ale Americii și este bine de știut că în istoria mai recentă, în 1985, Divizia a fost reactivată, fiind implicată în misiunile militare americane din Afganistan și Irak.

Altfel, dacă ajungeți pe vreo pîrtie din celebra stațiune Aspen, să știți că și acea zonă a fost dezvoltată grație foștilor luptători despre care am povestit mai sus.

Foto: wikimedia commons

Mai multe