De ce abia acum consum legume olandeze?

22 decembrie 2011   TÎLC SHOW

„Poate că e un deziderat naţional benefic, habar n-am!, dar nici nu neg din prima, poate că e util dpdv politic să boicotăm castraveţii şi usturoiul din Olanda, dar mă gîndesc că nu e tîrziu, în plină blocadă leguminoasă, să băgăm de seamă celelalte lucruri pe care aceşti cinici şi vicioşi europeni ni le pot preda, mai ales că batavii o fac fără sentenţiozitate.

Am fost, înaintea Crăciunului, ca jurnalist al Gazetei Sporturilor, în spitalul şi în casa din Utrecht, unde trăieşte Mihai Neşu, fotbalistul român paralizat de la piept în jos în urma unui accident, pe 10 mai 2011. Fie că sînt medici, asistente, terapeuţi, vecini sau, pur şi simplu, prieteni ai vecinilor, olandezii pe care i-am cunoscut umplu spaţiul şi dislocuiesc micile probleme şi marile disperări, făcînd loc pentru noua viaţă a lui Mihai Neşu.

Ei sînt umani, fireşti şi gata de o compasiune dezinteresată şi deloc paternalistă. O compasiune care nu-l timorează, ci-l stimulează pe cel căruia îi este adresată. Am trăit pe viu cultura voluntariatului din Olanda şi, incapabil de verdicte etice sau geostrategice, am luat o frivolă decizie organoleptică.

Văzîndu-i pe olandezi cum tratează un compatriot de-al meu, m-am decis să nu respect, oricît m-ar costa asta în ordinea lipsei de patriotism, îndemnul preşedintelui României. Nu doar că voi cumpăra, dar voi şi căuta înadins legumele olandeze! Pînă acum nici nu ştiam că există în galantarele noastre, de azi sînt fanul ardeiului gras de la Maastricht şi pînă la Haga!“

Mai multe