Coco de Azur

28 aprilie 2021   TÎLC SHOW

Coco Chanel se urcă în Le Train Bleu din Paris spre Monaco. Cel puțin o dată pe lună. Uneori cu retur în aceeași zi. Merge să verifice stadiul construcției care urma să îi fie reședință de vacanță în Roquebrune-Cap-Martin: vila La Pausa. Prin 1927, în timpul unei plimbări cu iahtul pe Mediterana alături de iubitul ei, Ducele de Westminster, Coco a zărit acest loc și a decis că acolo vrea să își facă o casă de vacanță, unde să poată uita de viață tumultuoasă din capitala Franței și să lase la o parte foarfeca pe care adesea o ținea agățată la gît. Peste un an terenul era deja cumpărat și lucrările începute.

Mademoiselle Chanel a apelat la arhitectul german Robert Streitz, iar planurile realizate de el au fost pe placul acesteia. Cu o singură rugăminte în plus către arhitect, să  meargă să viziteze Abația Aubazine din Franța pentru a încerca să redea cît mai exact atmosfera de acolo. Domnul Streitz s-a conformat cu plăcere și, astfel, unul dintre elementele distinctive ale mănăstirii de măicuțe de la Aubazine, scara de piatră din interior, a devenit și unul dintre punctele centrale ale casei de vacanță de pe Riviera Franceză. Alături de geamurile relativ mici și pătrate și de mulți pereți albi. De ce ținea Coco Chanel atît de mult la vechea construcție monahală din Aubazine? Fusese crescută de măicuțe în orfelinatul de acolo de la doisprezece pînă la optsprezece ani.

Sigur, vacanțele petrecute alături de prieteni (Pablo Picasso, Salvador Dalí, Jean Cocteau, Igor Stravinsky, Luchino Visconti și lista poate continua) în La Pausa, care a fost gata în aproximativ un an, nu se puteau compara nicidecum cu amintirile triste de la Aubazine. Și asta-i bine. Contrastele-s frumoase, Universul le croiește cel mai bine.

Coco Chanel a mai avut o cerere specială pentru vila sa de pe Rivieră: să fie plantați măslini bătrîni. Au fost aduși 20 de astfel de măslini, iar unul a fost pus chiar în mijlocul curții. E loc și de o legendă biblică la umbra acestor copaci: se spune că Maria Magdalena, după Învierea Domnului (veste pe care avea să o propovăduiască), pe drumul parcurs dinspre Ierusalim spre actuala Marsilia, s-a oprit undeva pe Coasta de Azur pentru a se odihni lîngă niște măslini. Pauza luată de ea a fost sursa de inspirație pentru numele vilei lui Coco Chanel, La Pausa. Ceea ce vă doresc și vouă, oricînd este nevoie.

Pauză.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Roquebrune-Cap-Martin (wikimedia commons)

Mai multe