Clopotul Libertății

28 iunie 2023   TÎLC SHOW

Legenda spune că pe 8 iulie 1776, din clopotnița Casei de Stat (House of State, acum Independence Hall) din Philadelphia, Pennsylvania, se auzea sunetul puternic al unui clopot din aramă și cositor de vreo 900 de kilograme. Acesta anunța citirea pentru prima dată a Declarației de Independență în public. Documentul fusese redactat cu patru zile înainte, pe 4 iulie.

Clopotul cu pricina, care avea să devină un simbol național American, fusese comandat din 1751 de către corpul legislativ din Pennsylvania. În acest mod puteau fi semnalate publicului diverse evenimente notabile. Comanda a fost realizată la Londra, iar la prima probă clopotul a crăpat. A fost reparat de doi meseriași din Philadelphia. De aici încolo și-a făcut treaba cum era planificat. Cu diverse impedimente ale istoriei.

Între 1777-1778, în timpul ocupației britanice, clopotul a fost mutat din Philadelphia într-o biserică din Allentown, alt oraș din Pennsylvania. Mișcarea a fost făcută pentru a se evita scenariul în care clopotul să fie capturat, topit și transformat în gloanțe de trupele inamice. În 1781 s-a întors la locul lui din Philadelphia, iar doi ani mai tîrziu: ding-dong! Sunetu-i puternic marca semnarea Tratatului de la Paris dintre Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, tratat ce încheia războiul dintre cele două (Războiul american de Independență, 1775-1783).

Prin 1830 și-a căpătat de fapt denumirea Clopotul Libertății (Liberty Bell), promovată de mișcările împotriva sclaviei, iar în 1843 a crăpat din nou. A fost reparat, iar în anii ce au urmat și- a consolidat rolul de simbol al patriotismului american. În 1915 a fost expus în cadrul unui turneu național în SUA, iar în 1924, 1925 și 1926 sunetul Clopotului Libertății a anunțat trecerea în Anul Nou. La radio. Tot la radio avea să anunțe diferite intervenții ale președintelui Franklin Delano Roosevelt din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Apoi, simbolistica lui a fost legată continuu de diverse mișcări și evenimente importante, cum ar fi misiunea spațială americană din 1961, supranumită Liberty Bell 7.

În prezent, Clopotul Libertății poate fi vizitat în Philadelphia, la Liberty Bell Center.

În fotografii arată impresionant, mai ales dacă îi asociezi istoria de mai mult de două veacuri și

jumătate. Șoptită prin crăpătură.

Ding-dong!

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Mai multe