Ciocolată cu portocale la Versailles
Un cub de ciocolată amăruie (cu portocale) savurat la început de toamnă pe aleile de la Versailles. Tentant? Ciocolata a ajuns în Franța cu o ocazie pe măsură: nunta regelui Ludovic al XIII-lea cu Ana de Austria. Acesteia din urmă îi plăcea ciocolata caldă, pe atunci o băutură consistentă, amăruie, cu accente ușor picante, folosită pentru proprietățile ei tonice, așa că a adus-o cu ea la Versailles. Fiul său, Ludovic al XIV-lea, nu aprecia în mod deosebit ciocolata, dar soția acestuia, Maria Teresa, era o consumatoare avidă (originile spaniole își spuneau probabil cuvîntul, ciocolata fiind adusă în Europa de conchistadori din noua descoperită America). În vremea acesteia, ciocolata a devenit populară la curtea regală, fiind preparată în tot felul de variante în bucătăria de la Versailles.
Peste niște ani, un alt Ludovic, al XV-lea, putea fi surprins uneori făcîndu-și singur ciocolată caldă în bucătăria apartamentului său privat de la palat. Știm și rețeta: puneți un număr egal de tablete de ciocolată și căni de apă într-o cafetieră și fierbeți la foc mic cîteva minute; înainte de a servi adăugați cîte un gălbenuș de ou la fiecare patru căni și amestecați pe foc mic fără a permite să fiarbă. Este mai bună pregătită cu o zi înainte. În epoca lui Ludovic al XV-lea s-au inventat primele aparate de făcut ciocolată și au fost înființate primele ateliere de fabricație în Paris.
Iar apoi, la Versailles a venit Maria Antoaneta, care a continuat povestea în stilul ei: și-a adus cu ea de la Viena un ciocolatier personal. Ciocolatierul reginei îi prepara ciocolata de băut în fiecare dimineață, adesea în stil vienez, adică cu frișcă deasupra. Și mai făcea ceva absolut minunat, combina ciocolata cu aromă de portocală. Nu știu cum de nu făcea abuz Maria Antoaneta, căci aparent era foarte cumpătată în consum, deși era mare iubitoare de ciocolată. Pentru ea au fost creați primii bănuți de ciocolată de producătorul francez Debauve & Gallais. Dar știți de ce? Sulpice Debauve, fondatoarea ciocolateriei amintite, era chimista familiei regale și a creat monedele de ciocolată pentru a diminua aversiunea Mariei Antoaneta față de medicamente. Bănuții erau un mix de cacao, zahăr brun și medicamente, după caz și nevoie. Regina a fost încîntată.
Restul este istorie. Și ciocolată neagră cu portocale.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.
Foto: wikimedia commons