Cîinele Fabergé – ochi din smaralde și mustăți din platină

3 martie 2021   TÎLC SHOW

„Am acum o colecție de animale Fabergé atît de frumoasă încît este invidiată și admirată de toți cei care o văd“, declara regina Alexandra a Marii Britanii. Tocmai primise un cadou special de la soțul ei, regele Eduard al VII-lea.

În 1903, Carl Fabergé și-a deschis la Londra singurul său magazin din străinătate. Alegerea orașului nu a fost întîmplătoare. Monarhii britanici erau mari admiratori și colecționari de piese marca Fabergé, pe care regina Alexandra le cunoștea prin intermediul surorii ei, țarina Marina Fiodorovna. Suveranei britanice nu i-a trebuit mult pînă să ajungă să îndrăgească operele de artă ale bijutierului rus, care de regulă este asociat cu cele mai cunoscute dintre creațiile sale, ouăle decorative Fabergé. Doar că istoria Fabergé este mult mai complexă de atît și a mers la pas cu o imaginație bogată, atît a artistului, cît și a clienților. De data aceasta, au pășit pe domeniul regal de la Sandringham.

În 1907, regele Eduard al VII-lea l-a invitat pe Carl în Anglia și i-a încredințat o comandă specială, cadou pentru soția sa: o serie de sculpturi în miniatură care să reprezinte animalele de pe domeniul de la Sandringham. Pe lîngă exemplare de rasă precum calul Persimmon (cunoscut campion din istoria curselor britanice), în comandă erau incluse și animalele de la fermă, adică porci, vaci, găini și ce s-o fi mai găsit pe acolo, prin ograda regală. Bijutierul și-a adus cu el la reședința britanică cei mai buni artizani într-o vizită de lucru și, astfel, aceștia au avut ocazia să se inspire de la fața locului. Au realizat apoi modele din ceară ale animalelor comandate pe care le-au dus în Rusia pentru a lucra piesele propriu-zise.

Agată, calcedonie și cuarț sînt cîteva dintre materialele folosite de meșterii bijutieri ai Casei Fabergé pentru a confecționa miniaturile din prețioasa menajerie. Plus, desigur, multe pietre prețioase ca ochii din safire pe care îi avea un pîrș făcut dintr-o agată brună-albăstruie și ochii din smaralde ai cîinelui preferat al regelui, Cesar, un terier de Norfolk. Mustățile regale îi erau din platină...

...în contrast total cu bronzul industrial și cuprul folosite de Casa Fabergé peste cîțiva ani, la comanda istoriei Primului Război Mondial.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

Mai multe