Cele două Corei pe gheață
Istoria va reține imaginea defilării celor două Corei sub același drapel la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, Coreea de Sud (9-25 februarie 2018). Dar nu va fi foarte surprinsă, istoria a mai văzut destul de recent secvențe asemănătoare cu cele două state unite sub același steag, în spiritul competițiilor sportive – de exemplu, la Sydney în anul 2000 sau la Atena în 2004. Oricum, istoria nu se lasă uimită așa ușor, să nu uităm că cele două state, Coreea de Nord și Coreea de Sud, nu au încheiat niciodată un tratat de pace în urma războiului din 1950-1953, ci doar un armistițiu.
În plus, istoria a văzut multe.
În anii ’80, sub privirea sa rece (ca și războiul), se derula un altfel de joc coreean. În anul 1981, capitala Seul a fost desemnată gazdă a Jocurilor Olimpice de Vară din 1988, ceea ce a adus mare nemulțumire în Coreea de Nord. Aceasta a început de îndată să lanseze ideea unei co-găzduiri a Jocurilor în capitala Phenian (Pyongyang), idee care însă nu s-a materializat. A urmat reacția statului de deasupra paralelei de 38 de grade: boicotarea Olimpiadei de Vară de la Seul. Dar povestea nu s-a oprit aici.
În noiembrie 1987, doi agenți nord-coreeni au pus o bombă într-un avion al companiei aeriene sud-coreene Korean Air, care a explodat deasupra Mării Andaman. Toți cei 115 pasageri de la bord au murit. Unul dintre criminalii implicați în acest episod a mărturisit mai tîrziu (în 2013), într-un interviu pentru BBC: „Un oficial mi-a spus că înainte de Olimpiada de la Seul vom doborî un avion de linie sud-coreean pentru a crea haos și confuzie în Seul“.
Deși, astfel, Coreea de Nord și-a mai asigurat o medalie la proba de terorism, jocul nu prea i-a ieșit. Olimpiada de Vară de la Seul din 1988 a fost un succes și a pus Coreea de Sud pe un loc onorant pe scena mondială.
Patinaj artistic? Patinaj viteză? Sau poate hochei pe gheață? Pe ce ați paria pentru Coreea de Nord la jocurile care urmează? Fie acestea olimpice sau nu…