Catifea

26 februarie 2020   TÎLC SHOW

Am o relație specială cu acest material, catifeaua. În varianta sa sinceră (și a materialului, și a relației).

Artizanii chinezi o țeseau cu vreo 400 de ani înaintea erei noastre din fire de mătase – de aici, din firele de mătase, provine sinceritatea unei catifele și, totodată, din istorie.

Prin secolul al XIV-lea, italienii (cine alții?) și-au dat seama că nu prea le este suficientă catifeaua care ajunge la ei din import, pe Drumul… Mătăsii, așa că au căutat o soluție, ca să își producă propria catifea. Ca orice lucru made in Italy, materialul trebuia să fie realizat la cele mai înalte standarde – drept urmare, italienii au început să crească viermi de mătase pentru a-și asigura materia primă de cea mai înaltă calitate pentru produs.

Istoria, cu a ei Renaștere, la rîndu-i cu ai săi patroni ai artei și culturii italiene, a mers mînă în mînă cu țesătorii din Italia care au început să producă catifea din cea mai fină. În scurt timp, materialul a devenit un simbol al statutului, al puterii și al rangului social în toată Europa. Monarhii epocii în straie de catifea reprezintă o imagine cunoscută care ilustrează ideea. În Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord încă există tradiția ca membrii Camerei Lorzilor să poarte robă de catifea roșie la încoronarea monarhului (e drept, nu a mai fost cazul de vreo 68 de ani).

Tot istoria, cu ale ei modernizări și evoluții ale tehnicii și cu războiul de țesut mecanizat, perfecționat de un francez (Jacquard) pe la începutul secolului al XIX-lea, a simplificat producția catifelei, țesută manual în alte timpuri. Se putea fabrica o cantitate mai mare, în mai puțin timp, la un preț mai mic.

Sinceritatea materialului însă, a fost afectată cînd fibrele de mătase folosite au fost înlocuite cu cele de bumbac sau cu și mai mincinosul poliester. Au apărut astfel diferite variante de catifea, care nu prea au nici o legătură cu conceptul inițial al materialului și nici cu istoria acesteia. Nu mai zic cu finețea.

Sau, văzut din alt unghi, poate catifelele au totuși legătură cu istoria la modul general. Poate direcția în care s-a îndreptat lumea denotă, sub anumite aspecte, mai puțină autenticitate, mai puțină finețe, mai puțină sinceritate.

În orice caz, decizia asupra materialului este una individuală. Catifeaua sinceră este alegerea care merită.

Foto: wikimedia commons

Mai multe