Castelul Mimi
Sau poate, mai bine zis, Château Mimi. O clădire impresionantă cu două etaje, construită după un proiect francez, pe care o găsim în topurile celor mai frumoase vinării din lume. Localizare: satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, Republica Moldova.
Povestea a început pe la sfîrșitul secolului al XIX-lea cînd Constantin Mimi, născut într-o familie de refugiați greci din Basarabia, a început să planteze primii butuci de viță-de-vie pe moșiile sale. În 1901 avea deja finalizată construcția cramei pe care și-o dorea. În fapt, nu o simplă cramă, ci un castel minunat, de inspirație franțuzească, înconjurat de cîmpuri și podgorii întinse. Pasionat de agricultură, în special de viticultură, domnul Mimi studiase știința vinificației timp de doi ani la Școala Superioară de Agronomie din Montpellier.
Nu a durat mult și licorile produse la vinăria lui Constantin Mimi au devenit cunoscute la nivel internațional și au început să se vîndă în tot Imperiul Rus. Château-ul era apreciat și de țarul Nicolae al II-lea, care nu a ratat o vizită la domeniu prin 1914. Și cine știe cîte degustări... Avea și ce să deguste, oricum. De exemplu, domnul Mimi a adus din Franța soiul de viță-de-vie Aligoté, care a cucerit rapid inimile și paharele celor din regiune.
După izbucnirea Primului Război Mondial, crama a început să furnizeze vin armatei Imperiului Rus, iar în 1917 Constantin Mimi a devenit guvernator al Basarabiei, ultimul guvernator al Basarabiei din epoca Imperiului Rus, de altfel. Politica a mers dintotdeauna bine alături de un pahar cu vin, finanțele așijderea, așa că, în 1925, basarabeanul specialist în vinuri a devenit director în cadrul Băncii Naționale a României. În același an, frumoasa podgorie din satul Bulboaca a fost vizitată și de viitorul rege al României Carol al II-lea (ce soi de vin o fi preferat acesta?).
Prin anii ’40 ai secolului al XX-lea, Crama Mimi a devenit proprietate a statului și a fost transformată într-una dintre cele mai mari fabrici de vin din URSS. Vin industrial, adică mai puțină savoare, mai multă cantitate. Plus vești proaste legate de castel, care a îndurat atît distrugeri cauzate de război, cît și de mîinile sovieticilor.
Vestea bună este că, după 1990, vinăria a fost modernizată ca la carte. Și există și o veste frumoasă: Castelul Mimi a beneficiat de unul dintre cele mai mari proiecte de restaurare din istoria Republicii Moldova, în urma căruia și-a recăpătat strălucirea originală, devenind monumentul arhitectural pe care îl putem găsi astăzi unde nici cu gîndul nu ne-am gîndi, într-un sat din Republica Moldova.
Unde istoria a făcut lucruri surprinzătoare. La un pahar cu vin, cred.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.
Sursa foto: moldova.md