Cartoful lui Fabergé

5 decembrie 2017   TÎLC SHOW

Recenta dezbatere (și, mai ales, realitatea) referitoare la prețurile crescînde pînă la dublare ale ouălor m-a dus cu gîndul la o lectură relativ proaspătă, legată de cunoscutul Peter Carl Fabergé. Surpriza este, însă, că subiectul nu îl reprezintă la fel de cunoscutele și foarte prețioasele ouă-bijuterii pe care acesta le-a creat pentru familia imperială din Rusia, ci un cartof.

Informația provine de la Caroline Scheufele, director artistic al casei Chopard. Într-o zi, aceasta a intrat în À la Vieille Russie, un magazin de antichități din New York, iar atenția i-a fost captată imediat de un obiect de artă cel puțin curios, un cartof sculptat cu măiestrie din agat maroniu-roz. Iscusința bijutierului care a transformat una dintre cele mai banale legume într-o mică (mare) operă de artă este remarcabilă. Nu oricine s-ar gîndi să realizeze un cartof cu mici balamale montate în aur (da, este un cartof care se deschide, nu știm dacă nu cumva artistul nu a ascuns și un alt mic obiect în miniatură în interiorul lui, pierdut în timp, ca în cazul celebrelor ouă Fabergé) și cu o închizătoare tip fleur-de-lys (flori de crin stilizate, folosite ca ornament) tot de aur.

Dar Carl Fabergé s-a gîndit. Sau, mai bine zis, și-a lăsat imaginația să-l conducă, într-un moment în care căuta variante cît mai originale de a-și impresiona și atrage clienții nu tocmai modești și nici lipsiți de pretenții din Imperiul Rus. Rezultatul a fost că bijutierul a început să realizeze în atelierul său piese în formă de fructe și legume, alături de tot soiul de obiecte ornamentale de masă (se întîmpla pe la 1890). Aici se încadrează cel mai probabil și cartoful-bijuterie, care poartă inscripționată semnătura Fabergé, dar nu și data exactă a producției, care rămîne un mister.

Misterul din jurul cartofului Fabergé găsit de doamna Scheufele în magazinul newyorkez de antichități merge chiar mai departe de lipsa datei. În dorința de a afla mai multe despre el, aceasta a făcut o vizită la muzeul Fabergé din Sankt Petersburg. Curatorii de la muzeu, însă, habar nu aveau despre ce le povestea Caroline Scheufele, ba mai mult de atît, au constatat că obiectul nici nu este înregistrat în evidența lor.

Misterul crește. Și, cumva, și farmecul cartofului din À la Vieille Russie. Sperăm că nu și prețul ouălor din À la notre Roumanie.

Mai multe