Caesar, pisicile sălbatice și casa Bvlgari

3 aprilie 2019   TÎLC SHOW

Unul din cele mai cunoscute momente din viața lui Caesar este, paradoxal, scena morții acestuia, învăluită de trădarea și complotul senatorilor care l-au asasinat în anul 44 î.e.n, în timpul unei întîlniri aparent banale a Senatului Roman. Întrucît noua clădire a Senatului, pe care Iulius Caesar o inițiase și o plătise, și care avea să îi poarte numele – Curia Iulia –, nu era încă finalizată, reuniunile senatorilor se țineau temporar într-o curie din grandiosul teatru public construit de Pompei, pe care Caesar îl învinsese în războiul civil. Ironic, deci, că așa-i istoria uneori, Caesar a murit în locul construit de fostul său inamic.

De-a lungul timpului, locul cu pricina s-a pierdut în istorie. În anii ’20 ai secolului al XX-lea, în ideea de a lega dictatura sa de măreția Imperiului Roman, dictatorul italian Benito Mussolini a încercat să aducă la suprafață vechea arhitectură romană, inițiativă care a condus și la dezvăluirea ruinelor Teatrului lui Pompei, situate în piața Largo di Torre Argentina din Roma.

După cel de-al Doilea Război Mondial, situl roman a fost uitat și a rămas nebăgat în seamă și în planurile de restaurare ale statului italian. Nici epoca recentă nu i-a oferit prea multă atenție, din cauza lipsei de resurse. Doar un grup de pisici sălbatice și-a îndreptat atenția spre locul unde Iulius Caesar a fost asasinat; nu în căutare de noi indicii despre asasinat, ci în căutare de adăpost.

Autoritățile nu au renunțat, însă (cîteodată, mare lucru-i în istorie să nu renunți), la ideea de a restaura și de a deschide publicului locul cu pricina, care are o încărcătură istorică atît de importantă. Au căutat sprijin la companiile private, iar vestea bună este că l-au și găsit: casa de modă Bvlgari va finanța proiectul cu peste un milion de dolari. Acest tip de colaborare nu este o noutate, de altfel. În Italia a devenit o modă ca marile companii să finanțeze restaurarea marilor monumente arhitecturale – tot Bvlgari a plătit pentru refacerea Treptelor Spaniole din Piața Spaniei din Roma, în timp ce Fendi a finanțat curățarea Fîntînei Trevi, iar Tods a dat jumătate din suma necesară restaurării Colosseum-ului.

În 2021 ar trebui să putem vizita locul în care Caesar a zis „Și tu, Brutus?“. Și, probabil, să admirăm și adunarea de feline, care se pare că nu vor fi dislocate în urma lucrărilor de restaurare.

Mai multe