Buchetul regal

15 mai 2018   TÎLC SHOW

Neapărat cu o rămurică de mirt. Mirtul, arbustul mereu verde cu flori mici, albe și parfumate, stă prins în buchetele mireselor regale britanice de aproape 180 de ani încoace. Prima a fost Regina Victoria, care ulterior a avut grijă să planteze semințele unei tradiții istorice. La propriu, a plantat la Castelul Osborne, reședința sa de vacanță, cîteva crenguțe de mirt, care s-au transformat într-un arbust trainic, rezistînd și în prezent. De-a lungul deceniilor au apărut să îi țină companie cîțiva frați, printre care unul răsărit din rămurica de mirt din buchetul de mireasă purtat în 1947 de viitoarea Regină Elisabeta a II-a – buchetul lui Catherine, Ducesă de Cambridge, de exemplu, a avut rămurele provenite din ambele surse menționate.

Mai este și o altă tradiție a buchetului regal. Mai tînără decît cea a florii de mirt, cam de vreo sută de ani.

Pe 26 aprilie 1923, în celebra Westminster Abbey, din Londra, Prințul Albert, viitorul Rege George al VI-lea, se căsătorea cu Lady Elizabeth Bowes Lyon. Înainte de a ajunge la altar, mireasa, printr-un gest de o spontaneitate surprinzătoare, și-a lăsat buchetul pe mormîntul Soldatului Necunoscut, construit la abație în 1920, în memoria tuturor soldaților necunoscuți căzuți în Primul Războiul Mondial. În 1915, fratele viitoarei suverane britanice își pierduse viața pe front. Gestul miresei constituia un tribut direct și emoționant către acesta și introducea un nou obicei în istoria regatului. De atunci, a devenit o tradiție ca buchetele mireselor din familia regală britanică să fie așezate pe marmura neagră (ce contrast!) a Soldatului Necunoscut de la Abația Westminster; ce-i drept, după ceremonia nunții.

Este adevărat că în anul precedent, în 1922, ceva similar se petrecuse la nunta Prințesei Mary, sora Prințului Albert, care a avut loc tot la Abația Westminster. După ceremonie, mireasa i a dat buchetul de flori unui ofițer, care l-a așezat, însă, în alt loc simbolic, pe treptele Cenotafului de pe cunoscuta stradă Whitehall – monument național ridicat întru cinstirea și amintirea militarilor englezi care s-au sacrificat în conflagrația mondială. Oricum, tradiția s-a statornicit plecînd de la gestul făcut de Lady Elizabeth Bowes-Lyon la Abația Westminster.

Viitoarea mult așteptată, mult pregătită și mult comentată căsătorie regală britanică dintre Prințul Harry și Megan Markle nu va avea loc la Abația Westminster, ci la Capela Saint George de la Castelul Windsor. Unde va ajunge buchetul?

Mai multe