Bucățele de istorie à la Cluj

6 octombrie 2021   TÎLC SHOW

La Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj se întîmplă ceva frumos: istorie pe bucățele. Este vorba despre expoziția intitulată Istoriile Clujului, deschisă din 21 septembrie.

Recunosc – și nu cred că mă veți învinovăți – că în primul rînd mi-a atras atenția conceptul grafic, afișul principal. „Am ales din cadrul expoziției o imagine relevantă, respectiv ilustrația lui Radu Oltean cu Clujul, asupra căreia s-a făcut o intervenție ilustrativă de către ilustratorul Adrian Barbu“, spune Geanina Simion, șef secție marketing cultural și comunicare. Căutați, vedeți, admirați ce frumos poate arăta istoria. Căci este important conținutul, esențial chiar, dar și ambalajul contează. Fapt verificat istoric. De altfel, de cele mai multe ori, poate acesta este unul dintre neajunsurile acestui domeniu, istoria, și anume imaginea pe care (nu) o are. La MNIT, lucrurile arată, însă, și altfel.

Evident, conținutul expoziției contribuie decisiv. Expoziția se desfășoară în cinci săli, fiecare dintre acestea găzduind o bucată de istorie, din neolitic pînă în prezent. Fiecare sală are cîte o tematică în care sînt surprinse personalități, monumente, evenimente, perioade de glorie și decădere, religii, tensiuni, dezastre, bresle și industrii ale orașului – și lista-i lungă. Printre acestea sînt expuse în premieră și artefacte descoperite recent în cercetări arheologice.

Pînă ajung la Cluj ca să văd expoziția care va putea fi vizitată un an (curatori: Ana-Maria Gruia, Cristian-Aurel Roman), mă mai întorc puțin la afiș. Nu cred că v-am spus ce tip de intervenție a avut ilustratorul Adrian Barbu pe ilustrația lui Radu Oltean. O spune cel mai bine tot reprezentanta MNIT: „Intervenția s-a făcut jucăuș, asemenea unui copil care ar desena scene istorice pe planul unui oraș pe care îl are în față, doar că scenele, așa jucăușe cum sînt, au fost temeinic documentate istoric și plasate acolo unde s-au întîmplat de fapt, desigur, cu aproximație“. Exemple de scene: primul tramvai, alegerile din 1946, vînătoarea de vrăjitoare, începuturile fabricii Ursus, vizita împăratului Austriei, Francisc I, și a împărătesei Carolina Augusta. „Este, așadar, continuă Geanina Simion, „ca o vedere de sus asupra Clujului, dar ochiul face zoom pe anumite detalii care i se par interesante.“

C-așa-i de privit istoria, cu vedere de sus, dar și cu zoom pe detaliu.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Sursa foto: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Mai multe