Bradul de Crăciun din Centrul Rockefeller

20 decembrie 2017   TÎLC SHOW

Una dintre dorințele de Crăciun de pe lista personală este o întîlnire ochi în ochi sau, mai corect zis, ochi în beculețe, cu bradul de Crăciun din Centrul Rockefeller, din New York. Pînă atunci propun să ne întoarcem puțin în trecut, la istoria simbolului inconfundabil al Crăciunului din metropola americană.

John D. Rockefeller Jr. a inițiat în anul 1928 un proiect imobilar grandios, care, conform planului, urma să reprezinte un oraș în interiorul orașului. Numele – Centrul Rockefeller. În 1929, însă, a început marea criză economică, cu efecte în toate sectoarele de activitate din Statele Unite ale Americii și din lume. Deși magnatul a pierdut sume considerabile după Marțea neagră, iar unii finanțatori ai proiectului s-au retras, acesta a decis să își continue planul, iar în vara anului 1931 o echipă numeroasă de constructori era pe teren.

În luna decembrie a aceluiași an, spațiul destinat noului centru urban care avea să facă istorie arăta ca un șantier în toată regula. Criza economică, să nu uităm, continua (a durat pînă în 1933). În mijlocul șantierului și al crizei, însă, a apărut ceva surprinzător pentru decorul ambelor: un brad de Crăciun. Era primul brad de Crăciun din Centrul Rockefeller, improvizat de muncitorii care clădeau orașul din interiorul orașului. Bradul avea o înălțime de aproximativ șase metri (în vremurile de astăzi se înalță între 21 și 30 de metri și este, de fapt, un molid adus din Norvegia) și era decorat cu ghirlande de hîrtie și cu șiraguri de merișoare. Cîteva cutii de conserve goale sclipeau în loc de beculețe.

Ajunul Crăciunului din 1931 i-a surprins pe muncitori înșirați într-o coadă lungă lîngă brad (imaginea a fost imortalizată de agenția Associated Press), așteptînd parcă să ajungă în față și să primească ceva. Să fi fost Moș Crăciun cel la care își așteptau rîndul? E un fel de a spune. Așteptau să ajungă la casier, care le dădea salariul, de pe o ladă de lemn. Bine și așa, în timpuri de criză și șantier, nu?

Ulterior, istoria i-a rezervat un capitol mult mai strălucitor bradului de Crăciun din Centrul Rockefeller, care din 1933, după ce prima parte a construcției a fost finalizată, a devenit tradiție. Tot istoria a marcat această tradiție în funcție de cursul ei: în anul 1942, în plin război, bradul a fost decorat cu materiale ieftine, la îndemînă, în culorile drapelului american, și nu a mai fost iluminat, iar în 1972, în timpul embargoului asupra petrolului, s-au folosit mult mai puține beculețe, care au stat aprinse un timp limitat.

În prezent, pomul de Crăciun din Centrul Rockefeller este luminat cu ajutorul panourilor solare, iar cînd își încheie misiunea, în luna ianuarie, acesta este dăruit organizației non-profit Habitat for Humanity, pentru a fi folosit la construirea de case.

Dorința voastră de Crăciun are vreo istorie?

Mai multe