Bradul de Crăciun cu nuci poleite

15 decembrie 2021   TÎLC SHOW

Se ia un frumos brad din tîrgul din Pitești și se fixează pe o măsuță în casa Brătienilor de la Florica. Adolf, dogarul, se ocupa de cea din urmă acțiune.

Intra apoi în scenă doamna Pia Brătianu, soția lui Ion C. Brătianu, alături de guvernanta copiilor. Vreo trei zile, cele două femei se tot încuiau în camera cu pricina, ca nu cumva să le vadă copiii, și lucrau la îmbodobirea bradului. Cei mici, povestește Sabina Brătianu-Cantacuzino, se  învîrteau prin zonă și pîndeau orice mișcare. În zadar, nu aveau voie să vadă piesa pînă cînd nu sosea momentul sărbătorii, Crăciunul.

Magia se năștea în spatele ușilor închise și poate din acest motiv magia era și mai magie. Doamna Brătianu confecționa toate decorațiunile: nuci poleite, cornete de hîrtie aurie cu flori colorate, lumînări sclipitoare și cîte și mai cîte. Cînd toate acestea erau gata așezate la locul lor în brad, magia putea fi împărtășită.

În ziua cea mare, familia se gătea cu hainele de sărbătoare și se reunea în camera turcească, la parter. Ușile se deschideau ca și cum s-ar fi ridicat niște cortine care dezvăluie o scenă grandioasă, iar copiii Brătienilor rămîneau uluiți. Urmau așa: țipete de bucurie, colinde, plus cadourile care îi așteptau pe divanul din fundul casei.

Înapoi în jurul bradului. Un alt moment savuros se producea: copiilor li se rupea din brad cîte o decorațiune, ce alegeau ei, ce își doreau mai mult. Bucuria de a culege din pomul de Crăciun este neprețuită. Mai ales cînd ești copil. Și nu numai atunci. Practic, iei puțin din magie cu mîinile tale. De fapt, asta-i esențial, să culegi măcar puțin din magia Crăciunului. Și, mai ales, să știi ce să faci cu ea mai departe. Cu o condiție care nu poate fi negociată: să crezi.

La final, lumînările din bradul Brătienilor erau stinse cu un burete ud legat de un băț lung și astfel seara se declara închisă. Magia continua. La fel și istoria.

Deci ce culegeți din bradul de Crăciun anul acesta?

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

Mai multe