Bradul ascuns de la Casa Albă

1 decembrie 2021   TÎLC SHOW

În decembrie 1902, The New York Sun publica un articol care îi informa pe cititori că nu va exista nici un brad de Crăciun la Casa Albă.

Poate că în prezent ar putea părea o știre-șoc, dar în epocă nu era chiar așa de mare șocul. Bradul de Crăciun reprezenta un obicei destul de nou în Statele Unite ale Americii. În 1889, în timpul mandatului președintelui Benjamin Harrison, a fost instalat primul pom de Crăciun la Casa Albă. Decorat cu lumînări. Apoi tradiția a continuat, cu întreruperi totuși.

În 1902, la data apariției articolului menționat mai sus, președinte era Theodore Roosevelt. De ce nu o fi avut familia Roosevelt, cu șase copii, un brad de Crăciun?

Unele surse pun această alegere a lui Teddy Roosevelt pe seama unor rațiuni de protecție a mediului, însă nu există dovezi clare că președintele voia să demonstreze ceva în acest sens. Mai degrabă este credibil scenariul în care pur și simplu acesta era modul familiei de a sărbători Crăciunul, cît mai simplu. În program erau cadourile din tradiționalii ciorapi decorativi, dans în East Room și un trenuleț electric aranjat pentru copii de electricianul Casei Albe. Nici un brad.

Don’t hold your breath on that, ar fi spus micul Archie, unul dintre cei șase copii ai cuplului prezidențial Roosevelt. Era cam mic (opt ani) pentru un hold my bear...

Cu ajutorul și complicitatea administratorului reședinței prezidențiale, Archie Roosevelt a adus pe ascuns un brad în Casa Albă. L-au legat bine și l-au înghesuit într-un dulap gol de la etaj.

În dimineața de Crăciun, după ce s-au trezit și s-au îmbrăcat, copiii s-au dus în camera părinților să își revendice cadourile din ciorapii atîrnați de șemineu. Apoi a urmat surpriza pentru părinți. Archie a adus micul brad ascuns, încărcat cu daruri pentru toată familia. Plus cadouri pentru familia extinsă: Jack – cățelul, Tom Quartz – motanul și Algonquin – poneiul. Președintele, un om nu foarte ușor de înduplecat, de altfel, a fost impresionat. Prima Doamnă, de asemenea.

Ulterior, s-a instalat cumva un soi de tradiție în familie, cea a bradului ascuns pregătit de copii. O astfel de sărbătoare era pentru Theodore Roosevelt un Crăciun ideal. Poate pentru că uneori idealul este... puțin ascuns.

În dulapul gol de la etaj.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Casa Albă, 2009 (sus); Theodore Roosevelt și familia, 1903 (jos) - wikimedia commons

Mai multe