Basmele Fraților Grimm

24 februarie 2021   TÎLC SHOW

Scriam, într-un „Accent…“ trecut, că basmele Fraților Grimm au o istorie interesantă.

Pe la începutul secolului al XIX-lea, Clemens Brentano era cunoscut ca cel mai mare folclorist german. După ce a lansat o serie de cîntece populare, cu succes, acesta s-a gîndit că binevenite ar fi și niște povești din popor. În acest scop, le-a cerut ajutorul fraților Jacob și Wilhelm Grimm, cărora le revenea rolul de a colecta istorisiri de tot soiul direct de la sursă, adică de la oameni. Cei doi erau proaspăt absolvenți de Drept, dar erau pasionați de folclor și filologie (pasiune insuflată și de Clemens Brentano, care le-a fost profesor). Nu au ezitat, au acceptat propunerea și s-au apucat de treabă.

Au invitat cunoștințe, prieteni sau pur și simplu povestitori amatori la ei acasă și au început să își noteze din povestirile pe care aceștia le spuneau. Întîmplările erau din toate domeniile, toate categoriile sociale erau incluse.

Astfel, dintr-o sumedenie de narațiuni, s-au născut Prințul fermecat, Albă-ca-Zăpada, Frumoasa din pădurea adormită și încă alte 46 de basme culese de Frații Grimm, apoi prezentate și înmînate lui Clemens Brentano în anul 1810. Aparent, folcloristul a dus materialele la o mănăstire din Alsacia și le-a lăsat acolo. Unde au stat mult și bine, vreo sută de ani, se pare. Noroc că cei doi frați își făcuseră cópii ale lucrărilor.

Cam la doi ani după ce devenise evident faptul că Brentano nu va duce la final proiectul său de tipărire a basmelor, Frații Grimm au publicat propriile ediții ale acestora. Au ales să le numească povești pentru copii, nu basme.

În total, au scos șapte ediții ale poveștilor pentru copii în timpul vieții, devenind atît de cunoscuți și apreciați încît în 1870, la scurt timp după ce au murit, unele dintre poveștile lor au fost incluse în programa școlară națională. La sfîrșitul secolului al XIX-lea, cartea semnată Grimm devenise a doua cea mai vîndută publicație din spațiul german, după Biblie. Succesul s-a extins internațional, iar opera celor doi frați a devenit sursă de inspirație pentru Walt Disney.

Altfel, lupta dintre forțele binelui și forțele răului continuă.

Ca și istoria.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Frații Grimm (flickr)

Mai multe