August, acum 50 de ani

14 august 2018   TÎLC SHOW

Interpretările emise de istorici, de a lungul timpului, asupra momentului august 1968 (cînd trupele armate ale țărilor Tratatului de la Varșovia, cu excepția României, au invadat Cehoslovacia) se situează, în genere, unele mai cu patimă, altele mai moderate, în două direcții, susținînd fie teza unui Ceaușescu care a acționat mai degrabă în interes propriu, fie pe aceea a unui demers în interesul Republicii.

Interesantă este și interpretarea la cald a evenimentului de către populația românească, în rîndul căreia 21 august 1968 a emanat un puternic avînt patriotic. Exaltarea cetățenilor – care trebuie analizată și în contextul epocii – s a manifestat, de exemplu, prin răspunsul entuziast la apelul autorităților de a se alătura gărzilor patriotice, menite să apere țara în caz de conflict cu URSS (vezi lucrarea 21 august 1968. Apoteoza lui Ceaușescu, de Cristina Diac, Florin Răzvan Mihai, Ilarion Țiu, coordonator Lavinia Betea). Un caz elocvent este cel al lui Paul Goma, care, aflat în vacanță (chiar în luna de miere, de fapt) în stațiunea 2 Mai, la aflarea veștii, a decis să se întoarcă degrabă în București.

Aflase de la Radio București, conform propriei mărturii din cartea Soldatul cîinelui, că se constituie brigăzi patriotice. Primul gînd al scriitorului a fost să se înroleze. Modalitatea în care să facă acest lucru îi punea oarece probleme. Nu știa unde și la cine să se ducă pentru acest demers, așa că a considerat util să bată la ușa Uniunii Scriitorilor (nu era încă membru, dar exista un dosar de primire în analiză).

„Tovarășe, dumneata ai făcut pușcărie! Politică“, a fost răspunsul primit de la Uniune. Ceea ce era perfect adevărat și perfect incompatibil (măcar la nivel de idee) cu dorința de a se înrola în gărzile patriotice ale regimului care-l condamnase. Și mai incompatibil era ce avea să se întîmple mai departe. Pentru a se înscrie în gărzile patriotice, i s-a comunicat lui Paul Goma, trebuia întîi să se înscrie în partid. Ceea ce a și făcut: „Am scris – după dictare – că eu, cutare, deși am făcut închisoare pentru delicte politice, în momentul de față, cînd Patria se află în pericol, cer să fiu primit în Partidul Comunist Romîn – ca singura forță organizatoare a rezistenței patriotice, întru apărarea pămîntului românesc împotriva agresiunilor din afară, oricare ar fi acelea“, menționează, de asemenea, Paul Goma în volumul amintit.

Nu a trecut mult și entuziasmul patriotic a pălit, iar viața a revenit la normal. La normalul de acum 50 de ani.

Mai multe