Aproape trei secole de reviste

14 aprilie 2021   TÎLC SHOW

La New York există un cunoscut club de carte, Grolier Club, care găzduiește o expoziție ce ar încînta, cred, mulți privitori și ar inspira, poate, unii organizatori: Revistele și experiența americană. Arhiva editorială îi aparține unui colecționar privat, doctor de profesie, care a început să colecționeze reviste de prin 1972, cînd era student. În vreo jumătate de secol, domnul doctor Steven Lomazow a adunat 7.000 de titluri de reviste, în total în jur de 83.000 de ediții. O comoară editorială, nu doar prin cantitate, cît mai ales prin conținut.

Expoziția, disponibilă parțial și online, cuprinde publicații din toate domeniile, cu subiecte diverse, de la teme majore din istoria politică a Statelor Unite ale Americii pînă la artă, sport ori materiale umoristice sau cu specific monden.

Unele dintre piesele de rezistență ale expoziției sînt edițiile The American Magazine, prima revistă americană publicată din istorie, pe la jumătatea secolului al XVIII-lea, și The Ladies’ Magazine apărută din 1828, considerată a fi prima revistă editată de o femeie, Sarah Josepha Hale (autoarea poeziei pentru copii „Marry Had a Little Lamb”).

Doctorul Steven Lamazow a avut norocul să pună mînă și pe numărul de debut al primei reviste publicate vreodate de un afro-american în țară, The Mirror of Liberty (1838), dar și pe cîteva dintre primele ediții ale The Atlantic Monthly, predecesorul publicației The Atlantic din zilele noastre.

Plus, prima apariție Vogue, din 1892, cînd revista era un săptămînal relativ modest ilustrat. The National Geographic Magazine, Time, The New Yorker sînt doar alte cîteva titluri ale căror ediții de început (și nu numai) se găsesc în expoziție.

Pe lîngă titluri sonore de publicații, colecționarul și-a completat arhiva și cu nume de autori cu răsunet, de exemplu Ernest Hemingway. Prima lui povestire publicată se găsește într-o revistă literară de liceu din 1916. Ca detaliu, conform The New Yorker, Ernest Hemingway a cîștigat la un moment dat echivalentul de azi a 13 dolari pe cuvînt pentru a scrie scurte reportaje din călătoriile sale în Europa.

Proprietarul colecției punctează că revistele ar putea fi privite ca un analog al Internetului de astăzi, în sensul în care acestea stimulau formarea de comunități de oameni, precum o fac rețelele sociale din prezent. De reținut.

Și totuși, chiar treisprezece dolari pe cuvînt? Hemingway...

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: The Grolier Club, New York; sursa foto: Facebook

Mai multe