Ana a României: înainte de a fi regină
Cum arată viața unei regine înainte de a deveni regină? Desigur, răspunsul variază de la istorie la istorie. Ne oprim la istoria contemporană a României. La regina Ana. La Bloomingdale’s, prin New York. Sau la volanul vreunei ambulanțe pe frontul francez al celui de-al Doilea Război Mondial.
Cînd a început războiul, Principesa Ana de Bourbon-Parma (născută exact acum o sută de ani, pe 18 septembrie 1923) avea vreo șaisprezece ani și se afla în Paris alături de familia sa. În toamna anului 1940 au ajuns cu toții la New York, unde Ana s-a înscris la o școală de artă un an mai tîrziu. În timp ce mama sa își găsise o slujbă la un pălărier danez și tatăl său lucra la o companie de gaz, viitoarea regină a României urma cursul de advertising al Parson School of Art. Acestcurs trebuia plătit, așa că Ana s-a angajat ca vînzătoare la celebrul magazin Bloomingdale’s, unde, mărturisește ea, a învățat o lecție fundamentală: clienții au întotdeauna dreptate. Și tot de la tejgheaua magazinului american, Ana a mai constatat o realitate a epocii și anume aceea că, pentru moment, nu se simțea nici o criză, războiul nu se vedea, lumea cumpăra de toate fără rețineri. Situația avea să se schimbe.
Și ocupația prințesei, de asemenea. În 1943, a plecat în Maroc alături de niște prietene pentru a face voluntariat pe ambulanțe, în război. Acolo a început cursuri de infirmieră și de... mecanic. Ana știa să demonteze și să monteze la loc o mașină. Ca o prințesă. Viitoare regină. Această activitate avea să îi fie de folos în viitor și sigur, întîmplător sau nu, avea să se potrivească mănușă (nu de infirmieră) cu pasiunea Regelui Mihai pentru mașini, în special jeep-uri.
Viața militară a principesei Ana a continuat pînă la finalul războiului. După Maroc, a revenit în Franța, unde a continuat să ajute infirmierele și să conducă ambulanțe (cum ziceam, cunoștințele de mecanică au fost utile din plin). În fapt, viitoarea regină era mai fericită să fie șofer decît infirmieră.
În 1946 s-a întors la Paris, unde a început cursuri de pictură și de sculptură la școala de la Luvru. Peste un an, în 1947, părinții prințesei au decis să meargă la căsătoria reginei Elisabeta a Marii Britanii cu Philip al Greciei și al Danemarcei, verișorul Anei. Au ținut morțiș ca fiica lor să îi însoțească. Aveau și un motiv ascuns, voiau ca Ana să îl întîlnească pe tînărul rege Mihai al României.
Fiica lor a ezitat, avînd și ea un motiv ascuns. Același motiv, dar... altfel. Ana ar fi dorit să îl întîlnească neînsoțită pe regele României, la Paris, pe unde acesta ar fi trecut în drum spre Londra.
În gîndul ei era să meargă singură la gară și să îl vadă „pentru o secundă, ascunsă în mulțime”.
Istoria a ales primul scenariu.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.