Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele

9 martie 2023   TÎLC SHOW

În aprilie 1933, Amelia Earhart și soțul ei au fost invitați la o cină oficială la Casa Albă. Președintele Franklin Delano Roosevelt nu a fost prezent, gazda principală fiind Prima Doamnă Eleanor Roosevelt, care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Amelia Earhart, prima femeie aviator care a pilotat singură deasupra Oceanului Atlantic (1928), nici ea. De menționat doar că cele două femei deveniseră bune prietene.

Revenim la cină. Doamnele îmbrăcate elegant, de gală. Domnii și ei, evident, dar ne concentrăm pe doamne de data aceasta. Mătase, broderii, mănuși albe, cape de blană, conduri, tot tacîmul.

Felul întîi, felul al doilea, clinchet de pahare, socializare, povești. Și o întrebare.

La un moment dat, Eleanor Roosevelt a întrebat-o pe Amelia Earhart cum o fi să zbori cu avionul noaptea. Curiozitatea era legitimă atunci, adică în urmă cu nouăzeci de ani, cînd avioanele nu erau dotate nici pe departe cu tehnologia din prezent. Prima Doamnă a primit răspunsul: „Este ca și cum ai zbura cu stelele”. Și cum să reziști unei asemenea tentații?

Cele două femei, împreună cu alți invitați, au plecat spre aeroport (Hoover, redenumit ulterior Ronald Reagan). Li s-au pregătiti o aeronavă și doi piloți responsabili de zbor, așa cum era protocolul. Sigur că aceștia din urmă au fost prezenți doar formal. În cabină, la manșă a fost doamna Earhart. Cu Prima Doamnă alături, bucurîndu-se de priveliște. Sub atenția sclipitoare a tuturor stelelor. Bine, și a ofițerilor de securitate, cel mai probabil.

„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.

Cam da, era.

La finalul zborului, călătorii au făcut o fotografie în fața aeronavei, să rămînă istoriei. Apoi s-au întors la Casa Albă pentru a relua cina întreruptă. Desertul aștepta în porțelanuri dichisite.

Stelele vegheau discret în continuare. Agenții Secret Service la fel.

Iar istoria? Continua.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Mai multe