Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici

3 februarie 2021   TÎLC SHOW

La sfîrșitul anului 1937, după o premieră cinematografică de la Hollywood, Charlie Chaplin declara, pentru Los Angeles Times, că filmul a depășit cele mai înalte așteptări pe care le aveam.

Care film? Primul lungmetraj de animație din istorie: Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici.

Walt Disney a mizat pe filosofia lui de viață (una dintre acestea) – If you can dream it, you can do it – și în cazul acestei producții inspirate din cunoscutul basm al Fraților Grimm (și basmele lor au o istorie interesantă, va urma). Cu alte cuvinte, deși cei mai mulți specialiști și nespecialiști, inclusiv soția sa Lillian, erau de părere că ideea unui film de animație de lungmetraj nu va avea prea mult succes, Disney și-a urmat intuiția și visul. Și a riscat pe măsură, întrucît cea mai mare parte din bugetul de producție a desenului animat (buget de vreun milion și jumătate de dolari) a fost reprezentat de bani pe care nu îi avea, ci i-a împrumutat.

Cîrcotașii nu puneau la îndoială talentul lui Walt Disney și al echipei sale, ci invocau cel mai adesea faptul că publicul, mai ales cel adult, nu va avea răbdare timp de aproape o oră și jumătate să urmărească o poveste animată cu niște pitici. Aparent just, dar, de fapt, total eronat.

Premiera din decembrie 1937 s-a încheiat cu aplauze la scenă deschisă și cu recenzii de tipul celei a lui Chaplin citată mai sus.

Peste două luni, în februarie 1938, Albă-ca-Zăpada a ajuns și la public, cu tot cu cei șapte pitici, desigur, iar succesul de la premieră a fost reconfirmat din plin și materializat în încasări de vreo opt milioane de dolari încă din primele săptămîni. Suma reprezenta un record la acel moment, mai ales dacă ținem cont și de contextul economic din epocă; marea criză economică din anii ’30 încă nu se încheiase. Ca o încununare a reușitei, Walt Disney s-a ales și cu un premiu de onoare al Academiei Americane de Film.

Animația a fost relansată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1944, iar apoi au urmat diferite versiuni adaptate la evoluțiile tehnice din domeniu.

În 2008, Institutul American de Film a pus Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici pe primul loc în topul filmelor de animație din toate timpurile.

Totul, încă o dovadă că vorba lui Disney cu visul merită o șansă. Cel puțin una.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Mai multe