Acces la arhivele secrete ale Vaticanului
Vestea venită săptămîna trecută de la Vatican, care a anunțat chiar prin vocea Papei Francisc că arhivele din perioada celui de-al Doilea Război Mondial vor fi declasificate în martie 2020, a reprezentat o surpriză plăcută și mult așteptată pentru orice cercetător interesat de subiect. Cuvintele suveranului Bisericii Romano-Catolice care, printre altele, a ținut să precizeze că Biserica nu se teme de istorie, ci, dimpotrivă, o iubește au sunat foarte bine pentru istoricii pasionați mai degrabă de imaginea și percepția istoriei în general (precum subsemnata).
Firește, subiectul este mai delicat de atît. Arhivele secrete ale Vaticanului care vor fi dezvăluite anul viitor acoperă perioada 1939-1958, perioadă în care suveran pontif a fost Papa Pius al XII-lea, criticat adesea că ar fi tolerat ascensiunea Germaniei naziste și că nu ar fi luat suficiente măsuri pentru a proteja evreii în timpul Holocaustului. Argumentele criticilor se referă, de exemplu, la faptul că Papa Pius al XII-lea nu a semnat Declarația Aliaților din decembrie 1942 care condamna acțiunile naziștilor împotriva evreilor și la faptul că nu a protestat public împotriva deportărilor din Roma la Auschwitz. Pe de altă parte, Vaticanul răspunde numindu-l pe Papa Pius al XII-lea un mare apărător al evreilor, care a dat ordin ca evreii să fie ascunși în mănăstirile din Roma și din alte orașe din Italia, precum și în reședința papală de vară, castelul Gandolfo. Papa Francisc argumentează că acțiunile predecesorului său trebuie interpretate în contextul epocii, cînd poate era mai bine să nu protestezi public, astfel încît să poți salva cît mai multe vieți.
Controversele sînt firești într-un asemenea cadru istoric, iar cercetarea riguroasă și obiectivă a documentelor ce urmează a fi declasificate ar trebui să contribuie semnificativ la clarificarea acestora. E drept, este un demers de durată, cercetătorii vor avea mult material la dispoziție, aproximativ 16 milioane de pagini de documente, care au fost organizate și arhivate de o echipă de 20 de specialiști timp de mai bine de 12 ani.
Cei interesați de subiect, mai ales (dar nu numai) organizațiile care reprezintă evreii și care au cerut acces la arhivele secrete de-a lungul anilor, apreciază inițiativa Papei Francisc. Cu o condiție: accesul fără restricții la documentele cu pricina.
Vom vedea.