A radia de frumusețe

14 octombrie 2020   TÎLC SHOW

Radiu s.n. = Element radioactiv care se găsește în minereurile de uraniu, folosit în medicină și în fizica nucleară. [Var.: rádium s. n.] – Din fr. radium. (DEX 2009)

O altă definiție zice așa: metal descoperit în 1899 de Curie și caracterizat prin aceea că sărurile sale sînt luminoase, producînd diferite acțiuni chimice.

Schimbăm registrul, dar continuăm citatele, oprindu-ne la unul dintr-o revistă pentru femei din 1933, care anunța lansarea unui nou produs cosmetic: tonifică și fortifică țesutul pielii și ajută la îndepărtarea ridurilor. Mai mult: este o metodă științifică perfectă de a păstra pielea feței și a gîtului în stare optimă. Care era ingredientul principal al acestei noi creme? Bromura de radiu.

Iată cum expresia a radia de frumusețe este privită de îndată în altă lumină...

Chiar dacă pare aproape de necrezut în prezent, radiul era folosit în fabricarea produselor cosmetice în prima parte a secolului al XX-lea. În cantități mici. Dar totuși radiu.

O reclamă a unei game de astfel de produse cosmetice cu radiu înfățișa o femeie blondă pe al cărei chip cădea lumina dinspre produsele respective. Ideea posterului făcea apel la o caracteristică naturală a acestui element chimic, aceea de a produce luminozitate. Soții Curie demonstraseră deja cum radiul, care în timpul zilei arată ca sarea, capătă proprietetea de a străluci noaptea (îmi vin aici în minte licuricii pe care îi strîngeam în borcane la bunici la țară cînd eram mică, fără vreo legătură directă sau vreun raționament logic în raport cu subiectul).

Tot Curie, doamna Marie Curie, și-a pierdut viața din cauza elementului chimic pe care l-a analizat timp îndelungat, tocmai din pricina faptului că a petrecut mult timp în prezența lui. Abia după moartea acesteia, din 1934, s-a pus și problema consecințelor negative ale radiului.

Vreo trei ani mai tîrziu, prin 1937, guvernul francez a luat măsuri și a impus restricții serioase la vînzarea produselor care conțineau acest metal radioactiv.

Cred că licuricii erau mai siguri. Și chiar mai strălucitori.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Marie Curie și fiica ei, Irene (wikimedia commons)

Mai multe