230 de ani de Luvru

9 august 2023   TÎLC SHOW

Pe data de 10 august 1793, guvernul revoluționar francez a deschis pentru public Muzeul Central de Arte în galeriile Palatului Luvru. 537 de tablouri.

La început, prin secolul al XII-lea, Luvru era o simplă fortăreață construită de regele Filip al II- lea al Franței. În secolul al XVI-lea, regele Francisc I a demolat construcția originală și a reconstruit un palat în stil renascentist, unde și-a stabilit reședința regală. Palatul Luvru a fost casa suveranilor francezi pînă în 1682, cînd Ludovic al XIV-lea a construit Palatul de la Versailles. De-a lungul anilor, aproape fiecare rege care a trecut pe la Luvru a extins domeniul și construcțiile. Și nu numai asta. Suveranii francezi au găzduit artiști și au adus diverse și valoroase piese sau chiar colecții de artă. Printre acestea și faimoasa capodoperă semnată de Leonardo da Vinci, Monalisa, adusă de Francisc I și ținută la Luvru pe parcursul domniei sale.

După deschiderea pentru public din 1793 animată de Revoluția Franceză, muzeul Luvru a fost închis în 1796 pentru reparații. L-a redeschis Napoelon în 1801. Și nu oricum, desigur, ci în stilul său caracteristic: l-a redenumit Muzeul Napoleon. A îmbogățit semnificativ patrimoniul muzeului cu piese de artă luate drept pradă de război. Și a cam avut de unde și ce lua. După ce a fost învins în 1815, vreo 5.000 de opere de artă au fost returnate către țările lor de origine. Între timp, Napoleon a luat-o pe Monalisa din muzeu și a așezat tabloul pe perete în dormitorul lui. Simplu.

Aceasta a fost una dintre puținele ocazii (și prima), de la deschiderea muzeului de acum 230 de ani pînă în prezent, cînd opera lui Da Vinci a părăsit expoziția permanentă în care se afla. Monalisa a mai plecat de la Luvru de două ori din motive de război, pentru a fi ascunsă, în timpul războiului franco-prusac și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1911 a părăsit incinta muzeului fără să vrea, a fost furată, dar înapoiată după doi ani. Turneul din anii ’60 din Statele Unite ale Americii trebuie să îi fi priit Monalisei. S-a plimbat prin muzeele din New York și Washington, la cererea Primei Doamne Jacqueline Kennedy. Așa a cam încheiat scurta listă de deplasări inițiată de Napoleon.

În 1988, în curtea de la Luvru a fost construită o structură de sticlă în formă de piramidă, care asigură intrarea către toate cele trei aripi ale muzeului. Nu fără a trezi controverse, piramida de sticlă a devenit un simbol al instituției în întreaga lume.

Monalisa ce părere o avea? Dar Napoleon?

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Mai multe