21 de dungi

16 august 2017   TÎLC SHOW

Sînt peste tot. Le are (aproape) toată lumea. Ne plac multora, dacă nu chiar tuturor. Se potrivesc la fix cu vacanța, cu marea și cu oceanul. Sînt bluzele cu dungi albastre și albe. Și cu istorie bretonă.

În urmă cu mai bine de 150 de ani, Parlamentul francez a adoptat o lege care prevedea ca tricoul în dungi să facă parte din uniforma marinarilor din Bretania. Astfel, în 1858, în buletinul oficial al Marinei Franceze, redactat de ministrul Marinei din Franța, amiralul Hamelin, puteam citi că: bluza uniformei va avea 21 de dungi albe, fiecare de două ori mai lată decît fiecare dintre cele 20, pînă la 21, dungi albastru-închis. Lățimea a fost stabilită la doi centimetri pentru dungile albe, respectiv un centimetru pentru cele bleumarin. Să nu uităm mînecile, care, evident, din rațiuni de suprafață, nu puteau avea la fel de multe dungi precum corpul bluzei și, deci, au primit 15 dungi albe și 14 sau 15 dungi albastre. Mai este ceva, de o ironie absolut simpatică, și anume faptul că, de cele mai multe ori, bluzele uniformelor marinărești aveau decolteu de tip… bărcuță.

Legenda spune că fiecare din cele 21 de dungi de pe uniforma Marinei Franceze introdusă la mijlocul secolului al XIX-lea reprezintă cîte o victorie pe mare a lui Napoleon Bonaparte. Legenda sună bine. Pe lîngă aceasta, și în variantă mai puțin romantică, dar extrem de practică, dungile de pe bluzele marinarilor aveau rațiunea de a-i face pe navigatori mult mai ușor de identificat de la distanțe mari, mai ales în caz de accidente. Un tricou cu dungi este întotdeauna mai ușor de identificat printre valuri și nu numai.

Istoria (alături de Coco Chanel, e drept) a adus bluza cu dungi albe și albastre de pe mare pe uscat. În timpul Primului Război Mondial, doamna Chanel îi vedea adesea pe pescarii din Deauville îmbrăcați în bluze făcute după modelul uniformei Marinei, ceea ce a inspirat-o să introducă tricotul cu dungi albe și albastre în colecția sa din 1917. De atunci, timp de o sută ani, adică pînă în prezent, la marinière a acostat pe rafturile dulapurilor din întreaga lume.

Confirmați, nu-i așa?

Foto: wikimedia commons

Mai multe