Note, stări, zile

1 noiembrie 2023   SITUAȚIUNEA

Luni, 11 august 1969

Cîteva fragmente din Marcel Proust:

„Amintirea unei anumite imagini nu e decît regretul unei anumite clipe; casele, drumurile, străzile sînt vai!, trecătoare ca și anii.”

„Îngerul cel bun al certitudinii...”

„Fermecătoarele greșeli ale tinereții mele...”

Fără dată

Din Pavel Evdokimov („Cunoașterea lui Dumnezeu în tradiția răsăriteană”): „...Chiar și în mediile conformiste ale religiei instituționalizate, numele lui Dumnezeu poate provoca, într-un suflet de altfel sincer, un reflex imediat de plictiseală. Frumoasa mediocritate a celor care «gîndesc bine» și se iau în serios impune stilul apăsător al regulilor și al constrîngerilor și mentalitatea lor exprimată prin discursuri edificatoare și predici ale căror formule goale de conținut sînt etalate în mijlocul inflației verbale universale. O viață religioasă domestică, socializată, democratizată dă naștere celor mai puțin atrăgătoare aparențe. N-au afirmat, oare, Părinții Conciliului Vatican II, în mod clarvăzător, că cel mai mare vinovat pentru ateismul modern este creștinătatea însăși, cu teologia ei scolastică, cu predica ei arhaică, cu catehismul ei neadecvat la obiect?”

Fără dată

Miracolul instalării în România a Regelui Carol I care își declară de la bun început trei principii: „voință fermă de a face bine, devotament fără margini pentru noua mea patrie, respect neclintit față de lege”. Sugestie providențială a lui Emanoil Bucuța: „Pe Carol I ni-l trimitea Dunărea de la izvoarele ei”.

Anii 2000

Un strămoș al lui Radu Mazăre la conducerea Constanței: Remus Opreanu, studii de Drept la Paris, studii clasice la Pisa, profesor de filozofie antică la Universitatea din București, numit de Mihail Kogălniceanu prefect al Constanței la 34 de ani (1878-1881)...

Fără dată

Informații de care nu ne mai amintim: 

Goebbels: „Lenin și Hitler sînt cei mai mari.” 

Hitler: „Am învățat multe de la Marx.” 

Eichmann: „La Auschwitz s-a murit fără dureri.” 

Molotov (1940): „A lupta contra nazismului e o crimă.” 

Evreii fugiți în URSS redați Gestapoului.

Delegație Gestapo venită în URSS ca să explice cum se fac lagărele de concentrare. 

Sovieticii au folosit după război lagărele de concentrare. 

Alianța Germania-Rusia pentru a ocupa Polonia. Avioanele germane dirijate prin radio de la Minsk. 

Etc. etc.

Fără dată

Tulburătoare pasaje revelate: 

Isaia 45,7:

„Eu (vorbește Dumnezeu Tatăl, n.m.A.P.) sînt Cel ce am pregătit lumina și am făcut întunericul. Cel ce face pace și aduce răul.”

Proverbe 16,4:

„Domnul a făcut toate pentru o țintă, chiar și pe cel rău pentru ziua nenorocirii.”

Fără dată

Definiția democrației după T.S. Eliot: „Democrația e atunci cînd guvernul cinează regulat cu opoziția.”

Mai multe