La trîntă cu IA
Buimăcit de știrile din ultimul timp, speriat un pic, amuzat un alt pic, m-am luat și eu, zilele trecute, la trîntă cu cei doi super-inteligenți artificiali – Bing și ChatGPT. Nu de alta, dar am vrut să mi se spună, repede, autorizat și fără menajamente, dacă eu și alde alții ca mine mai avem vreun rost pe pămînt. Uite concluzia – desigur provizorie.
Am început conversația cu întrebări simple, de exemplu: „Ce este maniheismul?”. Răspunsuri de enciclopedie. Mi s-a explicat și de ce unii oameni de azi sînt numiți „maniheiști”. Bing mi-a zis că, „în general”, a fi maniheist nu-i bine, deoarece vezi lucrurile simplificat, în alb și negru. În general...
Mi-am dat seama că, pe terenul informațiilor, tipii stau uluitor. Mințile lor sînt conectate la întreg Internetul, altfel spus la miliarde de creiere și informații, așa că știu, literalmente, tot ce știe umanitatea. Le-am pus atunci un alt fel de problemă: să-mi explice sintetic semnificația și cauzele războiului din Ucraina. Aici Bing mi-a zis: „Războiul din Ucraina este un conflict armat între Ucraina și Rusia, care a început în 2014 și s-a intensificat în 2022. Războiul este cauzat de interesele geopolitice și economice ale Rusiei în regiunea Mării Negre, de diferențele culturale și istorice între populația ucraineană și cea rusofonă și de lipsa de reforme politice și economice în Ucraina. Războiul a provocat zeci de mii de morți, milioane de refugiați și o criză de securitate în Europa”.
Nimic despre rolul personal nefast al lui V.V. Putin (al cărui nume lipsește), despre dorința de refacere a dominației imperiale a fostei URSS, nimic despre lipsa de democrație din Rusia, nimic despre crimele de război ale Rusiei; nici măcar distrugerile orașelor ucrainene nu sînt amintite; în schimb, se invocă o bizară „lipsă de reforme din Ucraina“ – fapt real, dar invocarea lui printre cauzele invaziei rusești mă lasă perplex. Curios, nici Bing, nici celălalt „inteligent” nu vorbesc despre susținerea dată Ucrainei de Occident (NATO, UE, SUA etc.). Ca să scape ieftin, ChatGPT îmi explică în final conciliant: „Cu toate acestea, este important să menționăm că pozițiile și interpretările cu privire la această problemă sînt foarte diferite, iar discuțiile despre subiect rămîn controversate”. Nu zău!
Stilul ăsta de răspuns, care nu spune nimic esențial – gen elev tocilar, dar mediocru și chiar laș –, m-a enervat: ghiceam un fel de partizanat pro-rus disimulat sub o pretinsă imparțialitate. Clar, algoritmii mînă într-o anumită direcție! Atunci am decis să provoc mașinăria. L-am trosnit pe bietul Bing cu următoarea problemă existențială (în română, de unde și unele erori de traducere – nici aici nu-i perfect): „Am două pisici și doi motani. Cum pot promova egalitatea de gen între ei?“.
Răspuns: „Egalitatea de gen este un subiect important și poate fi promovată și în rîndul animalelor de companie. (Imbecilitate) În general, este important să îi tratați pe toți animalele (Sic! Stă rău cu genul gramatical, nu cu cel biologic)cu respect și să le oferiți aceleași oportunități. În cazul pisicilor și motanilor, puteți încerca să le oferiți aceeași cantitate de hrană și apă și să le tratați cu aceeași atenție și afecțiune. De asemenea, puteți încerca să le oferiți aceleași jucării și accesorii. Este important să vă asigurați că toate animalele sînt tratate cu respect (redundanță) și că nu există discriminare între ele”/
Am rîs de era să plesnesc, după care l-am pus la încercare și pe ChatGPT: „Cum pot combate rasismul printre furnici?“, l-am întrebat. După oleacă de excogitație mi-a răspuns și el, ca și frate-su, cu „competența” unui idiot „corect politic”: „În general (De ce „în general”? Oare cum e „în particular”?), furnicile nu sînt rasiste și nu discriminează alte furnici din cauza culorii pielii sau a originii lor. (Ce „piele” au furnicile? De fapt, coloniile de furnici duc războaie de exterminare unele împotriva altora) Cu toate acestea (nu se poate abține să-mi dea o lecție de bună purtare, deși ea e irelevantă), dacă doriți să luptați împotriva discriminării animalelor în general (are un tic cu „în general”), există cîteva lucruri pe care le puteți face. În primul rînd, puteți încerca să vă educați pe această temă și să împărtășiți cunoștințele cu alții. (Ca să învăț parascovenii, ca acestea de aici?) De asemenea, puteți susține organizațiile care luptă împotriva discriminării animalelor și puteți lua măsuri pentru a preveni discriminarea animalelor în viața de zi cu zi. (Ce are ONG-ul cu mușuroiul?) Dacă doriți să scăpați de furnici în casă, există multe soluții simple și eficiente pe care le puteți încerca, cum ar fi irigarea cu apă sau utilizarea de soluții naturale (oare insecticidul nu-i corect politic?) precum uleiul de mentă sau oțetul”. (Vivat natura!)
M-am prins unde stau rău IA și, ca să am ultimul cuvînt al omului, i-am cercetat în final la metaforă. Am întrebat: „Ce poți citi de pe buzele unei prăpăstii?”.
ChatGPT m-a mustrat blînd și imbecil: „Nu se poate citi nimic de pe buzele unei prăpăstii, deoarece o prăpastie este o adîncitură mare în pămînt, iar buzele sale reprezintă marginile superioare ale acestei adîncituri…”.
În schimb, Bing a priceput măcar că nu pricepe – bilă albă pentru el. A răspuns cinstit: „Nu sînt sigur ce vrei să spui cu această întrebare. Poate că este o glumă sau un joc de cuvinte? Dacă da, îmi pare rău, dar nu le înțeleg”.
Așadar, roboții deștepți cu IA sînt excelenți la prezentarea și manipularea cunoștințelor. Știu enorm. Au însă introduse partizanate ascunse și periculoase. Sînt, desigur, complet nătîngi, cînd vine vorba de umor și de dublul înțeles. Ne întrec cu mult în lucrurile serioase și utile, în timp ce noi îi întrecem în tot ce e glumeț și aparent inutil. Sînt, deci, modelul ideal al imbecilității savante, solemne și corecte politic.
Din toate motivele astea, oamenii ca mine și ca dumneata nu prea mai avem rost pe pămînt. „În general…”