În mintea copiilor…

1 iulie 2020   SITUAȚIUNEA

Am mai dat și cu alte prilejuri citate din miraculoasele antologii publicate de profesorul Zaica, în urma unor „chestionare” adresate elevilor din primii ani de școală. O fac din nou, pentru a-mi oferi, mie și cititorilor, un scurt intermezzo de inocență în atmosfera de grosolănie, nervozitate, breaking news și scandal ieftin în care respirăm de dimineață pînă seara. Despre ce altceva să mai scriu? Despre politicianul PSD de curînd promovat, care recunoaște, cinstit, în declarația de avere, că are „ciasuri”? Despre primarul liberal, mîndru că tocmai și-a luat bacalaureatul la 42 de ani? Despre fantele șugubăț Teodorovici? Despre noii „umaniști” ai lui Dan Voiculescu, susținuți de neobosite prospături de elită (Meleșcanu, Harnagea, Grațiela Gavrilescu etc.)? Despre Olguța, noua Ana Ipătescu și Olga Bancic a politicii noastre? Despre dl Tăriceanu, atît de inteligent și viril încît reușește să facă politică chiar și fără partid și fără idei? Despre neobositul Ponta, aflat mereu pretutindeni și nicăieri, cu un zîmbet de învingător, sigur că va fi șef în cel puțin 30-40 de ani? Despre marea revoluție culturală, exasperată că tabla din clasele de liceu e „neagră” și că sediul Președinției SUA se cheamă „Casa Albă”? Despre noua istorie a lumii din care sînt evacuați, în sfîrșit, Churchill, De Gaulle, Columb și tot felul de alți exploatatori rasiști? Despre ștergerea diferenței discriminatorii dintre bărbați și femei, dintre plus și minus, dintre munte și mare, sat și oraș, lup și lupoaică? Nu e mai bine să te bizui pe mintea copiilor, inocentă și perspicace, mai cu seamă cînd e bine stimulată de un mare artist și profesor cum este dl Dorel Zaica? În plus, fiind vorba de copii „educați” înainte de 1989, avem de a face cu efecte ale vieții și „educației” socialiste, despre care, astăzi, noile generații nu mai știu nimic și pe care generațiile mai vechi, spălate pe creier de nostalgii roz, par să le fi uitat. Așadar, să ne amintim:

Ce este luxul? „Lux înseamnă cînd cumperi un scaun și cumperi și un fotoliu și poate vrei să cumperi și un st, udeu (sic!)” (7 ani).

Ce este un ministru? „Ministru e un om care stă pe scaun și le spune la alții să facă cerere” (7 ani).

Ce este acela un testament? „Testament este cînd la capitaliști moare unul și lasă averea la copii. La noi nu e testament pentru că nu are ce să lase omul” (11 ani).

Ce este setea? „Setea înseamnă cînd tu vezi ci-co în oraș și vrei să bei și mama nu-ți dă, că după aia nu are bani de mîncare” (7 ani).

Ce este Biblia? „Biblia este o carte lăsată de Dumnezeu, ca să se afle despre viitor. În ea scrie că vor fi două războaie mondiale și amîndouă vor fi cîștigate de români și chiar așa s-a întîmplat” (11 ani).

Ce este economia? „Economie înseamnă să stăm puțin cu lumină și să stăm mult pe întuneric” (8 ani).

Ce este politica? „Politica e un fel de spionaj” (12 ani).

Ce sînt politicienii? „Politicienii sînt niște oameni care vor să facă pe deștepții în fața poporului” (12 ani).

Ce este răbdarea? „Răbdarea este cînd un om se duce la măcelărie și trebuie să mai stea” (7 ani).

„Răbdarea este fenomenul care îi dă posibilitatea unui om să tacă din gură” (12 ani).

„Răbdarea e cînd ești muncitor și ai răbdare, cît poți tu de răbdare” (7 ani).

Ce sînt comuniștii? „Comuniștii sînt ăia care umblă cu fanfara” (6 ani).

Ce este respectul? „Respectul înseamnă să te scoli și să stea babele pe scaun” (9 ani).

„Respectul înseamnă cînd un băiat se duce la o doamnă și îi face tot ce spune” (7 ani).

Cine face laptele bătut? „Vaca face laptele bătut cînd o bate stăpînul ei și după aia el o smulge” (6 ani).

De ce unii oameni fluieră și sforăie cînd dorm? „Unii oameni fluieră cînd sforăie, că se gîndesc la ziua de mîine și fluieră a pagubă” (9 ani).

Ce este răscoala? „Răscoala înseamnă cînd părinții noștri nu găsesc bani și atunci răscolesc, ca să găsească” (8 ani).

Ce este statul? „Statul e o organizație de partid care reprezintă conducerea” (12 ani).

„Statul e un om de la miliție” (7 ani).

„La țărani, castraveții și roșiile sînt mai bune. La stat sînt mai rele, că statul mai stă, mai se culcă, mai vine cîteodată și după aia iar mai stă” (8 ani).

Ce este revelionul? „Tovarășul Nicolae Ceaușescu vorbește la revelion la televizor, fiindcă cînd răgușește el, trebuie să tragem artificii peste cap” (7 ani).

Cine sînt autorii bancurilor? „Autorii bancurilor sînt oameni care au vizitat Oltenia” (9 ani).

„Bancurile le-a făcut Ștefan cel Mare, ca să știe și oamenii să mai glumeze” (7 ani).

„Bancurile le face statul” (7 ani).

Pentru conformitate,

Andrei Pleșu

Mai multe