Vocea României
„E vocea ta! Vocea Româniiieeeeeei!“ Cred că este imposibil să nu fi auzit măcar o dată clipul de promovare a emisiunii de la ProTV. Probabil ştiţi, este un format internaţional, un show care se cumpără. Televiziunea cumpărătoare primeşte o aşa-numită „Biblie de format“, un ditai documentul care descrie, extrem de amănunţit, cum se face fiecare ediţie în parte. Am văzut într-o seară, din întîmplare, Vocile din Marea Britanie, Franţa şi Italia. Erau cvasiidentice, cu tipologii asemănătoare de juraţi, în care îi puteai recunoaşte pe „Smiley de la Londra“, pe „Loredana de la Paris“ ş.a.m.d. Nimic nu este lăsat la voia întîmplării. Eram la Bruxelles cînd am apucat să văd (pe repede înainte) cîte ceva din cele trei variante naţionale, aşa că reacţia-mi fuse, zic eu, naturală: „Ăştia care vînd licenţa sînt mai dihai decît Comisia Europeană. Păi, la aşa rigoare, Biblia de format ar putea să fie subiect de Regulament, adică obligatoriu. Nici Recomandare, nici Directivă.“ În glumă, am dat un Google pe „Voice“ şi „Europe“.
Şi am găsit: „Your Voice – Public consultations“. Altfel spus, pagina de consultări pe care Comisia Europeană o ţine în viaţă nonstop. Acolo găseşti cîte-n lună şi-n stele. Aproape orice intră în discuţie la Comisie este, mai întîi de toate, pus în consultare publică pe site. Cu alte cuvinte, cetăţenii îşi pot exersa vocea (individual sau în cor, prin asociaţii), dacă au de oferit o părere calificată în legătură cu vreo intenţie legislativă iminentă. Prin iminentă se înţelege un orizont de 5-10 ani – să fim lămuriţi!
Fiind o perioadă de tranziţie, între Comisia Barroso şi Juncker, pagina este ceva mai sărăcuţă în oferte, în acest moment. La mijlocul lui decembrie 2014, cînd scriu, nu am găsit decît opt consultări deschise. Cea mai interesantă mi-a părut cea legată de timpul de lucru al muncitorilor din statele membre. Există o istorie relativ lungă a implicării Comisiei în problemă. În acquis-ul actual avem o directivă care îşi propune să ofere reguli comune în materie de program de lucru al muncitorilor din statele membre. Unele domenii, cum ar fi transportul de mărfuri şi călători, au norme separate, destul de riguroase şi cu titlu normativ bine definit. Un şofer profesionist în UE nu poate sta la volan cît vrea el sau cît îşi doreşte patronul.
Consultarea de acum vrea să actualizeze această directivă mai veche, considerată depăşită de vremi. În ultimii zece ani, sindicatele şi patronatul au fost invitate la aceeaşi masă, pentru negocieri. Pînă acum, nu a apărut nici un rezultat, astfel încît Directoratul General care se ocupă de angajaţi şi incluziunea socială a fost nevoit să înceapă să regleze situaţiunea. Conform cutumei, a pornit consultarea publică. Avînd în vedere că este vorba despre timpul de lucru al angajaţilor, despre stabilirea a minimum patru săptămîni de concediu plătit, anual, despre o săptămînă de lucru de maximum 48 de ore, despre durata maximă a schimburilor de noapte pe care le poate munci un angajat şi despre multe alte detalii de acest fel, te-ai aştepta ca sindicatele şi patronatele româneşti să fiarbă de opinii, păreri, dorinţă de dezbatere. Nici unii, nici alţii nu sînt total deconectaţi de ce se întîmplă la Bruxelles. Au reprezentanţi în marile organizaţii la nivel european. Poate tocmai de aceea nu propun tema înspre discuţie la Bucureşti. Poate au impresia că e suficient să negocieze la nivel comunitar şi că, în ţară, nu e nevoie de dezbatere. „Las’ să se termine directiva şi om transpune-o noi în legislaţia românească. Pîn’ atunci, nu-i cazul să stresăm opinia publică.“ Vă daţi seama că sînt excesiv de optimist, nu-i aşa? De fapt, tare mă tem că, în afară de cîţiva tehnicieni de pe la marile confederaţii sindicale şi de prin Ministerul Muncii, mai nimeni nu ştie ceva despre o viitoare reglementare a programului de lucru în toate statele membre. „În plus, asta e treaba Guvernului, nu a mea. Ei să-şi dea cu părerea, opinia mea oricum nu contează.“
Am o singură observaţie: opinia exprimată în pagina „Your Voice“ a Comisiei este măcar gratuită. Pe cînd un SMS pentru Vocea României costă cîţiva euro.
Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.