Vieți salvate cu bani puțini

10 ianuarie 2024   PE CE LUME TRĂIM

În anul 2021, malaria a provocat 619.000 de decese, 96% din ele în Africa. 77% dinvictime au fost copii mai mici de cinci ani. Acum însă, după decenii de cercetare – și multe promisiuni deșarte –, un vaccin anti-malarie cunoscut cu numele R21/Matrix-M (pe scurt, R21) s-a arătat eficient în 70-78% din cazuri. Chiar dacă sînt necesare trei doze pentru a ajunge la acest nivel de protecție, și un rapel după un an, vaccinul, elaborat de Universitatea Oxford și de Serum Institute of India, este ieftin. El poate fi produs la un preț de doi pînă la patru dolari per doză – ceea ce e comparabil cu costul altor vaccinuri pediatrice.

Dacă adăugăm costul livrării și al administrării, putem spune că R21 costă aproximativ cinci dolari per doză. Un studiu recent arată că vaccinarea completă a copiilor eligibili din zonele puternic afectate de malarie ar putea salva mai mult de 600 de vieți la fiecare 100.000 de copii vaccinați și preveni circa 200.000 de cazuri clinice de malarie (deoarece, după o primă infestare, malaria tinde să revină). Asta înseamnă că moartea a sute de mii de copii ar putea fi prevenită cu un preț de aproximativ 3.300 de dolari per viață salvată.

În octombrie, R21 era recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Acum, vaccinul trebuie să treacă prin procesul de precalificare al OMS și să primească recomandarea „Grupului consultativ strategic de experți în imunizare” al OMS. Abia după aceea poate începe un vast proces internațional de distribuire.

Copiii eligibili pentru R21 au vîrste cuprinse între cinci luni și trei ani. În regiunile afectate de malarie din Africa Subsahariană trăiesc aproape 80 de milioane de copii eligibili. Pentru a-i vaccina pe toți cu cele trei doze în 2024 e nevoie de 240 de milioane de doze, urmate de 80 de milioane de rapeluri în 2025. După aceea, odată imunizat contingentul de copii actualmente nevaccinați, cei aproximativ 30 de milioane de copii născuți anual vor necesita 120 de milioane de doze. Ceea ce ar salva 450.000 de vieți pe an.

A salva o viață pentru 3.300 de dolari e un chilipir. În SUA, asigurările de sănătate acoperă costul dializei renale pentru pacienții de peste 65 de ani, care altfel ar muri așteptînd un transplant. Cu cincisprezece ani în urmă, economiști de la Stanford și Wharton au calculat că prețul mediu per „an de viață ajustat calitativ” [indice pentru evaluarea raportului dintre calitatea (sănătatea) și cantitatea vieții, folosit în analiza cost-beneficiu din economia sanitară – n. trad.] cîștigat prin această asigurare e de 129.000 de dolari. Ajustînd această valoare la rata inflației (și ignorînd faptul că în domeniul medical costurile au crescut mai rapid decît în alte domenii), ajungem la 182.000 de dolari – sumă necesară pentru un singur an de viață. Prin comparație, la o estimare prudentă, copiii salvați prin vaccinarea anti-malarie au o speranță de viață de 50 de ani, ceea ce înseamnă un cost anual de 66 de dolari.

3.300 de dolari pentru a salva o viață e, chiar și la standarde globale (nu doar americane), un preț extrem de avantajos. Cele mai rentabile programe, verificate empiric, pe care le-a putut identifica „GiveWell”, prestigiosul evaluator de proiecte caritabile, costă între 3.500 și 5.500 de dolari per viață salvată. Ca exemplu, „Against Malaria Foundation”, una dintre instituțiile caritabile de top enumerate în „The Life You Can Save”, distribuie plase de țînțari baldachin pentru a-i proteja pe copii de malarie. Chiar dacă fiecare plasă costă doar cîțiva dolari, distribuirea unui număr suficient de mare de plase pentru a salva o viață costă peste 4.000 de dolari.

Atunci cînd vaccinurile anti-COVID-19 au devenit disponibile pentru prima dată, cea mai înaltă prioritate a guvernelor a fost să accelereze procesul de autorizare. Instituția „Food and Drug Administration” (FDA) a SUA are nevoie în mod normal de aproximativ zece luni pentru a autoriza folosirea unui nou vaccin, dar a autorizat utilizarea vaccinului Pfizer cu o viteză amețitoare, în doar 21 de zile, iar autorizarea vaccinului Moderna a durat doar 19 zile. Precalificarea OMS durează în mod normal 270 de zile, pînă cînd OMS recomandă un vaccin. Ceea ce e o întîrziere inacceptabilă. OMS ar trebui să accelereze procesul și să anunțe public cît de repede poate finaliza precalificarea.

„1Day Sooner” a fost fondată pentru a reprezenta voluntarii dispuși să ia parte la teste clinice pe oameni, accelerînd astfel dezvoltarea vaccinului. În martie 2020, cînd a fost fondată organizația, accentul se punea pe un vaccin anti-COVID-19: autorizarea cu o zi mai devreme a vaccinului ar fi salvat, literalmente, mii de vieți. O mare parte din personalul organizației și cei mai mulți dintre voluntari erau ceea ce se cheamă „altruiști eficace”.

Misiunea inițială a organizației s-a extins, incluzînd și promovarea dezvoltării eficiente a cercetării medicale salvatoare de vieți, și distribuirea cît mai rapidă și echitabilă a produselor rezultate. Ca parte a noii misiuni, „1Day Sooner” a creat programul „1Day Africa”, ce promovează vaccinarea pe întinsul întregului continent, susținînd activitatea științifică în Africa și consolidînd capacitatea ei de a fabrica vaccinuri local.

În prezent, „1Day Africa” e îngrijorată de faptul că OMS și guvernele naționale nu evaluează siguranța și eficiența noului vaccin anti-malarie cu aceeași diligență ca în cazul vaccinurilor anti-COVID-19. Prin urmare, organizația face presiuni pentru producerea cît mai multor doze de R21 în anul 2024 și pentru administrarea acestora cît mai repede posibil în brațele copiilor, prevenind astfel milioane de cazuri de malarie și salvînd sute de mii de vieți.

Anumite date relevante sînt încă neclare, cum ar fi cît de mult trebuie să dureze procesul OMS de precalificare și cît de rapid poate fi produsă cantitatea necesară de doze. Dar un lucru trebuie să rămînă clar: dacă nu reușim să salvăm viețile copiilor africani, în condițiile în care una costă doar 3.300 de dolari, retorica noastră înălțătoare despre valoarea egală a tuturor vieților omenești rămîne goală de conținut.

Peter Singer, profesor de Bioetică la Universitatea Princeton, e fondatorul organizației caritabile „The Life You Can Save”. E autorul volumelor Practical Ethics, The Life You Can Save, Animal Liberation Now, și coautorul (alături de Shih Chao-Hwei) al cărții în curs de apariție The Buddhist and the Ethicist (Shambhala Publications, decembrie 2023).

Copyright: Project Syndicate, 2023

traducere de Matei PLEŞU

Mai multe