Un deceniu prezidenţial
Nu am obiceiul să scriu despre declaraţiile politicienilor. Prefer să bag în seamă şi să îmi dau cu presupusul în materie de acţiuni, fapte, decizii concrete. Am cel puţin două motive. În primul rînd, tot ce înseamnă televiziuni de ştiri se hrăneşte numai cu „domnul cutare a făcut următoarea declaraţie. Cum comentaţi?“ Evident, reporterul se duce la celălalt, pe care îl provoacă să aibă o reacţie la reacţia primului. Şi aşa mai departe. Cîteodată, ăsta se cheamă jurnalism în interes public(?!) Al doilea motiv este că vorbitul despre vorbe îmi sună exact ca bătutul apei în piuă, învîrtit fără rost de opinii, fără nici un folos pentru societate.
Voi face o excepţie. Am văzut un interviu acordat de Traian Băsescu unor ziarişti de la
, transmis pe B1TV. A durat cam două ore, am avut multe de auzit. Recunosc că, de ascultat, am ascultat mult mai puţin. Nu aş fi băgat în seamă interviul cu pricina dacă, la un moment dat, la capitolul „lucruri bune pe care le-am făcut pentru ţară“, domnul Băsescu nu ar fi enumerat aderarea României la UE. „Fără exces de modestie, trebuie să amintesc că în mandatul meu a aderat România la UE, în condiţiile în care am preluat multe observaţii şi condiţionalităţi, rămase în urma negocierilor.“ Citatul este aproximativ deoarece, acum cînd scriu, site-ul unde se găseşte interviul merge destul de prost. Aş înţelege lipsa de modestie şi asumarea meritelor în ceea ce priveşte aderarea la UE, dacă nu s-ar fi întîmplat să fiu la Bruxelles exact în ziua cînd data de 1 ianuarie 2007 a fost hotărîtă de Consiliul European ca fiind data-cheie pentru Bulgaria şi România. Nu uit că respectivul eveniment (poate fi considerat istoric, aş zice) era tratat de preşedintele ales (Ion Iliescu era încă în funcţie) cu destul de puţin interes. În acea zi, tema majoră era Miron Cozma şi a sa graţiere! Ziua aceea urma unei serii de patru ani de eforturi dure ale unei echipe de negociere conduse de Vasile Puşcaş, care a beneficiat, de altminteri, de o poziţie puternică în Guvernul „odiosului“ Adrian Năstase. E drept, nu trecuse încă fierbinţeala campaniei electorale, nu trecuse emoţia acuzaţiei de fraudă electorală masivă comisă de Guvernul Năstase (vă amintiţi, între turul I şi II?), trăiam cu toţii intens, cu prea puţină preocupare pentru un „amănunt“ administrativ care s-a chemat încheierea negocierilor de aderare. Am fost martor ocular. Am petrecut acea zi în recepţia hotelului Le Meridien, unde se cazaseră cele
delegaţii ale României (Năstase, Iliescu, Băsescu). Atmosfera era destul de încărcată, şi alt subiect de conversaţie nu exista: graţiere în sus, graţiere în jos.
Revin la interviu: domnul preşedinte regretă introducerea votului uninominal. Apreciez onestitatea de a recunoaşte un eşec teribil. Oricine vede cît de slab este, intelectual vorbind, actualul Parlament. Recunoaşte domnul preşedinte: votul uninominal a eliminat preşedinţii de partid din procesul de selecţie a cadrelor. Criteriul principal a devenit capacitatea financiară a posibilului candidat de a-şi finanţa campania. Strîngerea de fonduri s-a făcut pe baza unor promisiuni către oamenii cu bani, cu perspectiva decontării ulterioare, prin contracte pe bani publici. Mai pe scurt, a împins lupii în stînă. De acum, să tot porneşti lupte anticorupţie, că tocmai bine ce ai adăugat marfă suplimentară.
Preşedintele Băsescu are şi merite incontestabile. Atît pe plan intern (traversarăm o criză cu dînsul la Cotroceni), cît şi extern: relaţiile foarte bune cu Statele Unite, implicarea fără ezitare în operaţiunile NATO, cîte o vorbă mai colţoasă rostită la cîte un Consiliu European, refuzul de a recunoaşte Kosovo, poziţiile tranşante împotriva politicilor agresive ale Rusiei. În interviu, preşedintele Băsescu spune răspicat că poţi face politici soft doar dacă la înaintare ai nişte portavioane. Mare dreptate are!
Tot dreptate îi dau şi cînd îşi recunoaşte „greşeli de comunicare“. Păi da. Îmi amintesc ce i-a zis în lift, la hotelul Meridien, lui Ion Iliescu, în acea zi: „Tataie, cu Miron Cozma ai intrat în istorie, cu Miron Cozma ieşi, hă hă hă!“ Ce să zic? Să nu iasă şi dînsul, cu Elena Udrea…
Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.