Un colind cu cîntec

18 decembrie 2013   PE CE LUME TRĂIM

TVR3 a difuzat recent un colind cu versuri care te cam înfioară. Accentele antisemite din text erau de o duritate mult prea evidentă şi deveneau insuportabile pentru un telespectator educat, urban şi actual. Am aflat de păţanie din emisiunea unui post de ştiri, faimos pentru exagerări şi lipsa de echilibru editorial. De aceea, prima mea reacţie a fost: „Eh, au mai găsit ăştia un pretext să toace TVR-ul la credibilitate“ şi am dat să schimb canalul. Nu văzusem încă înregistrarea cîntecului incriminat. A doua zi, însă, am „dat un Google“ şi am găsit fragmentul de emisie. Drept pentru care am căzut pe gînduri: „Ce aş fi făcut dacă eram pus în situaţia de a semna fişa de emisie?“ În primul rînd, în desfăşurător, ar fi fost trecut „Colind interpretat de ansamblul Vocea Transilvaniei“. Spectacolul respectiv era difuzat în direct. Redactor-şef să fi fost, nu mi-ar fi trecut prin cap, în nici un caz, să cer textul tuturor momentelor artistice din program (cînd vorbim de colinde sau muzică populară). Cine ar fi atît de dus cu pluta încît să ceară aşa ceva? Adică, să bănuieşti că un colind ar avea conţinut pornografic, antinaţional sau rasist? Că nu ar fi potrivit orei de difuzare sau ar fi pasibil de a fi chiar interzis? Este rezonabil să ceri unui rapper să îi asculţi cîntecele la repetiţie, dar de ce să supervizezi un grup folcloric? De aceea, mie îmi pare că întreg tam-tam-ul legat de responsabilitatea televiziunii publice în „difuzarea de cîntece antisemite“ este exagerat. E drept, legal, TVR răspunde pentru tot ceea ce difuzează. Amenda de 50.000 de lei mi se pare cam mare, dar... legea-i lege! Instituţional vorbind, pentru a nu se repeta asemenea erori, ar trebui cerut, de acum încolo, oricărui cetăţean care apare pe micul ecran (fie el cîntăreţ, actor sau politician), textul celor pe care le va rosti într-o emisiune, solicitîndu-se aprobare editorială prealabilă. Aiuritor, aberant, practic imposibil. Repet: se cere repertoriul în cazuri plauzibil-controversate, de genul cîntăreţilor de rap. Pînă acum, niciodată nu au fost supervizaţi colindătorii.

Cum s-ar fi putut evita, însă, reacţiile dure şi, în bună parte îndreptăţite, ale ambasadelor SUA şi Israelului, CNCD-ului, CNA-ului, ministrului român de Externe (care a trebuit să îşi ceară scuze), preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, GDS-ului şi revistei 22, precum şi a unei bune părţi a opiniei publice? Relativ simplu, printr-o reacţie rapidă: o altă emisiune, pe TVR1, a doua zi. O dezbatere de aproximativ o oră (sau două, sau trei), la care să inviţi preoţi, rabini, corecţi politic şi naţionalişti, etnologi, filozofi, istorici şi pe Grigore Leşe. Moderatorul (Cristi Tabără, de exemplu) începea prin a-şi exprima regretul că un asemenea text a ajuns să fie difuzat şi trecea la... pus întrebări către invitaţi. Ce e colindul (în general) şi ce vrea el? Care îi este scopul? O fi textul vechi şi tradiţional? Dacă da, de cînd? De prin ce secol (pare-se că respectivul ar fi de pe la 1900)? Prin vremile alea, accentele antisemite din cultura populară creştină erau mai vizibile decît astăzi? Este „bunul creştin“ un pic antisemit? Ce e aia „bunul creştin“? Cît de tradiţional este „tradiţionalul“ în textul incriminat? Tinerii, care l-au cîntat, la ce se gîndeau în momentul interpretării? (Aici se poate introduce în direct, de la TVR Cluj, o intervenţie a unuia dintre colindători.) O fi şi filmul lui Mel Gibson (în care joacă Maia Morgenstern) un pic antisemit? Că violent este, fiind interzis minorilor şi pus la difuzare numai după miezul nopţii. Şi iac-aşa, din aproape în aproape, ajungem să dezbatem oarece subiecte serioase, interesante, posibil incomode, pornind de la o gafă de difuzare (nu e bine să difuzezi producţii inactuale, cu texte croite în alte vremuri, total contraindicate consumului cultural de masă).

Astfel, ministrul de Externe nu ar mai fi fost nevoit să-şi ceară scuze. Era necesară, însă, o condiţie prealabilă: un TVR solid, credibil, puternic, care să nu fi trecut prin măcinişul teribil la care a fost supus cam acum un an. Despre asta, altă dată. Nu are legătură, aparent, cu acel colind. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Mai multe