Tot soiul de lume bună

2 iulie 2014   PE CE LUME TRĂIM

Burston Marsteller este o firmă americană. Biroul lor din Bruxelles este considerat a fi cel mai influent grup de comunicare politică, lobby şi advocacy din oraş. Au tot soiul de clienţi: companii din varii domenii (mai puţin tutun şi armament), guverne naţionale (mai puţin cele considerate a susţine grupări teroriste), ONG-uri de tot soiul. De exemplu, unii dintre clienţii cei mai interesanţi au fost membrii guvernului unui stat membru căruia îi venise rîndul să deţină preşedinţia Consiliului. Experţii de la Burston Marsteller au făcut planurile de comunicare publică şi au organizat sesiuni intensive de învăţare. Practic, înainte de preluarea mandatului, timp de mai bine de şase luni, toţi membrii guvernului ţării respective au trecut printr-o şcoală ad-hoc. Au aflat ce să faci şi ce să nu faci prin sălile de şedinţe, cum să-i tratezi pe ziarişti, care e echilibrul instituţional de forţe din Bruxelles. Nu a fost ieftin, dar preşedinţia respectivă a fost considerată drept una dintre cele mai performante din ultimii ani. Am avut privilegiul cîtorva întîlniri off the record cu oameni-cheie de la BM şi, de fiecare dată, am plecat cu multă informaţie de calitate, confidenţială, aur curat pentru oricine doreşte să înţeleagă cam care mai e starea Uniunii, la un moment dat.

Iarna trecută, David Earnshaw, CEO-ul de la Burston Marsteller, a ţinut o prelegere publică la unul dintre think-tank-urile locale. Făcea o trecere în revistă a ceea ce va urma în 2014. Vă ofer un rezumat, măcar pentru a vedea dacă se poate înşela în previziuni un adevărat guru într-ale încîlcitelor iţe politice intracomunitare, dar şi pentru a înţelege cam cum se pune problema prin zonă.

David începe prin a enumera posturile importante care vor fi vacantate şi care vor fi ocupate pe parcursul acestui an. În primul rînd, este vorba despre europarlamentari: 751 la număr. Au fost aleşi deja, avurăm alegerile cu pricina, rezultatele se cunosc. Începînd cu data de 1 iulie, ei îşi vor lua în primire mandatele şi vor începe treaba. Care va dura pînă fix la 1 august, deoarece în luna cu pricina, la Bruxelles nici musca-n zbor nu mai există. Toată lumea pleacă prin toată lumea, întru dreapta susţinere a industriilor turistice de pre unde vezi cu ochii. Această pauză încurcă multe socoteli procedurale, deoarece există pe rol un set masiv de legislaţie aflată în lucru şi care va trebui, în unele cazuri, reluată, recitită, redezbătută. În afară de membrii simpli, mai trebuie aleşi doi preşedinţi (de cîte doi ani şi jumătate), precum şi trupa de 14 vicepreşedinţi. Negocieri, nu glumă! De fapt, o glumă de negocieri, în comparaţie cu cele dedicate celuilalt grup de posturi vacante: şeful Comisiei Europene şi comisarii, precum şi preşedintele Consiliului, plus Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă. Adică un total de 30 de persoane-cheie, venind din toate statele membre, pe căprării de competenţe, afiliere politică şi reprezentare naţională. Nici nu vă închipuiţi cît de complicat este procesul care are loc zilele astea la Bruxelles! Cîte energii se consumă, cît efort de comunicare publică se depune, cîte trocuri se fac… Apoi, mai trebuie stabiliţi liderii de grup politic în Parlament. Unii dintre cei mai cunoscuţi (cum ar fi socialistul Swoboda) se retrag spre ţara mumă. Alţii ţintesc spre poziţii în Comisie. Se negociază intens, de asemenea, şefiile comisiilor din Parlamentul European, adică un total de 20 de poziţii (sau 22, dacă se socotesc şi cele două subcomisii). Dincolo, în executiv, mai trebuie stabilit un preşedinte permanent al Eurozonei, poziţie inventată recent de tandemul Merkel – Hollande. De parcă nu ar fi suficient, în viitorul apropiat se vor vacanta şi secretariatul general NATO şi cel de la ONU. Europa are candidaţi extrem de credibili pentru ambele posturi. Alte decizii, alte negocieri. Citiţi toată prelegerea lui David pe www.eu-academy.eu. Merită. 

P.S. Deocamdată, naţionalmente vorbind, stăm neaşteptat de bine, avînd parte de un rar consens bipartizan Băsescu – Ponta întru susţinerea lui Dacian Cioloş pentru un al doilea mandat pe postul de Comisar pentru agricultură. Vom reveni cu amănunte… 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

Mai multe