Tembelizorul

26 aprilie 2023   PE CE LUME TRĂIM

Cu ocazia Dosarului Dilemei vechi despre pierderea uzului rațiunii (cel de săptămîna asta), am presupus că o trecere în revistă a canalelor de televiziune ar putea da o măsură a acestui fenomen, pe plan public. Așa se face că, într-o după-amiază din Săptămîna Patimilor, m-am apucat să zapez în căutare de „clienți“ și conținuturi adecvate acestui subiect. 

Întîi am descoperit sau, mai bine zis, am redescoperit că primele 11 canale sînt specializate în transmisii sportive. În acel moment, 9 din cele 11 canale transmiteau partide de fotbal comentate pe alocuri foarte aprins. Uneori găseai chiar același meci la televiziuni diferite. Pe unul dintre cele doar două canale fără meciuri de fotbal era o discuție cu Gheorghe Hagi, iar pe burtieră era o scrisă cu majuscule o declarație a lui Gigi Becali: „Dacă nu bat Farul... adio titlu! Mă las“. Fotbalul de pe 9 + 1 posturi TV mi-a readus în minte părerea proastă a lui Nicolae Iorga despre acest sport „...brutal domeniu, copilăresc și inferior...“, dar și clasica vorbă potrivit căreia fotbalul ar fi o activitate în care 22 de bărbați în maiou și chiloți aleargă după o minge, iar cînd o ajung, dau în ea cu piciorul.

Am trecut mai departe. La Antena 1 era o doamnă îmbrăcată în roșu din cap pînă în picioare, care prezenta starea vremii. După ea a urmat o știre cu Arnold Schwarzenegger care, înarmat cu o lopată, astupa cu bitum o groapă în asfalt de pe strada unde locuiește. O formă de a atrage atenția că primăria nu-și făcea datoria. Țin minte că la noi, prin anii ’90, ideea asta a avut-o Gabriel Liiceanu, dar probabil că i s-a părut prea de tot s-o pună și în practică. 

La Kanal D 2 se desfășura celebra emisiune Bravo, ai stil. Vestimentațiile prezentate și figurile care se perindă pe acolo sînt uneori foarte dificil de descris. Emisiunea trebuie văzută, chiar dacă uneori îți dă senzația că nu vezi bine. La un moment dat, cineva din juriu i-a spus fetei îmbrăcate cu stil că ar fi fost bine dacă părul ei ar fi fost genul „slinos“. Următoarea apariție a fost o fată care, pe lîngă hainele neobișnuite, avea buzele făcute cu „ruj“ negru. Aici întrebarea ar fi dacă putem considera extravaganța o formă de sminteală. Sau nu?

La A7 TV, un deputat din opoziție cu o figură simplă și un aer doct critica politicile guvernamentale în domeniul turismului. Părea să aibă chiar prea multă dreptate.

Am ajuns apoi la o televiziune cu nume minunat: Inedit TV. Tocmai începea o emisiune la care erau invitați doi generali, despre care moderatorul a ținut să precizeze că au avut legături și cu „zona de Intelli­gence“, iar unul a fost deputat și a făcut parte din grupul de prietenie româno-rusă, „pe vremea cînd Vladimir Vladimirovici Putin nu dădea semne de lipsă de integritate psihică“. Prima întrebare: „Cum vedeți situația de la granițele României?“. Primul răspuns al unuia dintre generali: „Poate sîntem singura țară din lume care ne învecinăm, dureros, cu propriul popor“.

La B1 TV, Petre Daea vobește, bineîn­țe­les, despre „cerialele ucrainiene“. Ur­mă­toa­rea știre e despre un proiect de lege pro­pus în Parlament de către deputatul PSD Alfred Simonis: legea pentru scoaterea sălilor de jocuri (păcănelele) în afara localităților. Prin această scoatere a păcănelelor din localități, explică Simonis, minorii ar avea dificultăți să mai ajungă la asemenea aparate. Corect! 

La aceeași televiziune a urmat o altă știre, care a agitat lumea din studiouri, despre înregistările incriminatorii din rechizitoriul împotriva lui Dan Diaconescu. Potrivit acestora, acuzatul cerea cuiva să-i aducă o fată virgină.   

Telecomanda m-a dus mai departe la România TV. Acolo se vorbea pe mai multe voci despre bugetul tot mai mic alocat de români pentru sărbătorile de Paști. Pe burtieră se succedau informații teribile – „Urmează: Eliminarea banilor din România. Confirmarea oficială“ –  „Restricționarea accesului la Sfînta Lumină“. Ce post!

La Cinemaraton „rula“ Balanța lui Lucian Pintilie, în toată nebunia ei genială. Maia Morgenstern striga ceva într-un elicopter care survola zona unor exerciții militare cu soldați alergînd, tancuri și explozii.

Trecînd și pe la televiziuni mai puțin autohtone, am descoperit campionatul mondial al deserturilor la Paprika (unde se preparau melci de Chelsea). La Travel TV  era o poveste cu „Laboratorul paranormal“, la Viasat Nature „Monștrii apelor“, iar la Nat Geo Wild „Giganții apelor“. În fine, la CBS Reality am dat peste istoria unui tip care și-a omorît ambii părinți pentru a-i moșteni. La prima încercare, în care a sărit cu mașina, cu ei și cu un nepot cu tot, într-un rîu adînc, planul fiind să scape doar el și întreaga poveste să pară un accident, n-a reușit. Nu s-a înecat nimeni. La o a doua încercare, a izbutit cu un plan mai simplu: i-a împușcat. 

La Job TV, un bărbat și o femeie, cu măști, se plimbă prin Spania și vorbesc vrute și nevrute. Pe burtieră scrie: „Oferim forță de muncă din Asia, orice meserie“.

După calupul de posturi exotice, am ajuns din nou la autohtoni. La Agro TV, Liviu Dragnea dădea sfaturi despre agricultură, ca un specialist. La final a trecut la declarații mai solemne: „Țineți minte! România nu mai are mult timp pînă se poate salva“. În opinia lui, țara noastră se va transforma într-un stat totalitar. Pînă una-alta însă, ce va face el de Paște? Va sta cu copiii.  

La Aleph dau peste o reclamă la „Gîndurile lui Cristoiu“.

E prea mult. Ajung să cred serios că Duck TV, cu rățuștele, albinele și ursuleții ei pentru copii de doi ani, e singura televiziune normală. Iar în România, nimeni nu mai pare tentat să fie cronicar TV. Păi, dragilor, nici nu știți ce pierdeți.

Mai multe