Ştirile dimprejur
Am luat, de ceva vreme, un obicei: ţin televizorul din birou blocat pe CNN. Canalele noastre de ştiri sînt atît de puţin relevante, încît am renunţat de vreun an să le mai „consum“. Carevasăzică, ascult CNN cam 10 ore pe zi, şi iată, îmi rămase cîte ceva în minte.
Comentariile cele mai frecvente se referă, firesc, la Libia şi la Japonia. Pe lîngă ele, am mai aflat despre nebunia respingerii proiectului de buget în Congresul american, despre impactul votului finlandez asupra euro, despre scăderea cotei de rating a băncilor irlandeze în cotaţiile internaţionale sau despre cea mai recentă criză a societăţii americane: cea a controlorilor de zbor. Evident, din oră în oră, mai aflăm cîte ceva despre Nunta Secolului, cea din 29 aprilie.
Pe rînd, iaca direcţia comentariilor despre Libia – Occidentul ar vrea să facă, dar nu pare a şti cu exactitate ce anume. Aflăm că situaţia în oraşele asediate este disperată. Răniţii nu mai pot fi trataţi pentru că spitalele nu mai au medicamente. Liderii opoziţiei cer intervenţia terestră a puterilor occidentale. Iată că, de foarte curînd, Anglia, urmată de Franţa şi Italia, anunţă trimiterea a cîte 10 „traineri“ (formatori, educatori, învăţători) militari în Benghazi. Evident, Ministerul libian de Externe protestează. Aliaţii replică. Nu e vorba despre militari, ci despre „oameni de legătură“, „traineri vocaţionali“, simpli „educatori militari“. Imediat după „calupul-Libia“, urmează ţinerea la curent cu situaţia din Siria sau cu cea din Coasta de Fildeş şi Yemen. Expertul invitat repetă, evidenţiind, rolul militar şi politic crescut al Franţei lui Sarkozy în toate cele conflicte africane.
Despre Japonia aflăm, minut cu minut, situaţia din Fukushima, în măsura în care se întîmplă ceva relevant. Reportajele sînt şocante, pe măsura tragediei. Sînt povestite întîmplările trăite de supravieţuitori. Detaliile tehnice (centrale nucleare, radiaţii, cutremure, tsunami, statistici) alternează cu interviuri ale celor care au trecut prin drama de acum cîteva săptămîni. Nu lipsesc comentariile privind impactul economic global. Fabricile de automobile se închid, o întreagă industrie (care se şi vedea spre capătul tunelului) este din nou ameninţată.
Urmează „ştirile europene“. Finlandezii au dat un mare flit (în formă electorală) ideii de întrajutorare financiară comunitară. Au votat un Nu hotărît la un referendum menit a decide sprijinul pentru Portugalia. În plus, partidul lor de dreapta, antieuropean şi semi-izolaţionist, a cîştigat din greu în preferinţele electoratului. Decizia foştilor baci de reni, actuali iubitori de saună, votcă şi software open source, de curînd cei mai mari producători de telefoane mobile, a pus pe jar toate pieţele financiare mondiale.
Care pieţe s-au mai cutremurat şi la auzul ştirii cu refuzul bugetului Americii. Picat în Congres. Agenţiile de rating au dat în jos perspectivele obligaţiunilor emise de FED. Aşa ceva chiar că pune pe foc orice bursă serioasă din lume. Cum să explic mai bine? Retrogradarea obligaţiunilor americane naşte tot atîtea comentarii cum ar fi, să zicem, în România, ca Iri să se combine cu Oana, iar Pepe cu Monica. Sper că am fost destul de explicit.
Cea mai recentă dezbatere americană este legată de controlorii de trafic aerian. În ultimele săptămîni, mai mulţi asemenea profesionişti (bine plătiţi, de altfel) au fost prinşi… dormind în post. La propriu. Scandal, discuţii, comentarii. Ultima victimă era să fie însăşi Prima Doamnă, Michelle Obama.
La finalul Jurnalului, nimic mai potrivit decît Marea Nuntă (cum care? cea dintre Kate şi William, Nunta Regală, ce credeaţi?). Avem parte de interviuri cu: rude, prieteni, colegi de şcoală, analişti (de nunţi, cred), sociologi, politologi, popor. La final, mă relaxez: CNN-ul va transmite în direct toate cele ce se vor petrece pe 29 aprilie. Un expert recomandă „punga de greaţă la nunta regală“ (costă 3 lire şi se găseşte, deja, de vînzare). Dragi români, relaxaţi-vă. TVR Info va transmite, de asemenea, Măreţul Eveniment Monden al Secolului. Astfel, vom deveni sincroni, preţ de cîteva ore, cu preocupările restului lumii.
Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.