Știri nebăgate în seamă
● În absența demonstrațiilor masive și a confruntărilor dintre protestatari și poliție, Belarusul a dispărut din jurnalele de știri și de pe agenda internațională. Însă regimul lui Alexandr Lukașenko continuă să își prigonească consecvent adversarii. Un tribunal din capitala Minsk a condamnat doi activiști ai Opoziției la 10, respectiv 11 ani de închisoare sub acuzația că au încercat să organizeze o lovitură de stat. A trecut un an de zile de cînd protestele provocate de alegerile prezidențiale au scos zeci de mii de bieloruși în stradă. În închisori sînt încă sute de jurnaliști, activiști, membri ai partidelor de opoziție care au făcut greșeala să solicite o democrație într-o țară cunoscută ca „ultima dictatură a Europei”.
Mulți dintre cei urmăriți de regim au ales să plece în străinătate pentru a se pune la adăpost. Între aceștia se află și Svetlana Tihanovskaia, contracandidata lui Lukașenko la alegerile prezidențiale. Alții, însă, au continuat să sfideze regimul, ba chiar au făcut din refuzul de a părăsi țara un punct pe agenda rezistenței. E și cazul activistei Mariei Kolesnikova care și-a distrus ostentativ pașaportul în momentul în care a fost arestată. Ea va petrece acum 11 ani în închisorile lui Lukașenko. Probabil merită notat că, înainte de arestare, în urmă cu 11 luni, Kolesnikova era membră a filarmonicii și nu luptătoare de gherilă.
● În urmă cu șapte ani, lumea primea stupefiată știrea doborîrii unui avion malaezian de pasageri de către separatiștii pro-ruși din Ucraina. Fără să aibă vreo legătură cu conflictul ruso-ucrainean, 80 de persoane și-au pierdut atunci viața. Singura vină a acelor oameni a fost că nu au calculat riscul ca o adunătură de răzvrătiți incompetenți, înarmați și încurajați de Moscova, să se joace cu echipamentul din dotare. Zilele acestea, familiile celor decedați în acea tragedie absurdă au avut ocazia să povestească lumii trauma prin care au trecut. Iar mărturiile din procesul care se desfășoară în Olanda sînt grăitoare. Olandeza Ria van der Steen, de exemplu, și-a pierdut tatăl și mama vitregă. Ea a povestit judecătorilor cum de atunci are un vis recurent în care își caută tatăl prin rămășițele avionului pentru a-l anunța că a murit. Australienii Vanessa și James Fizk și-au pierdut la rîndul lor părinții. Nici unul nu înțelege de ce oameni care nu aveau nici un rol în acel conflict i-au devenit victime. De asemenea, e greu de înțeles cinismul guvernului Rusiei care a refuzat orice colaborare cu tribunalul.
Trei ruși și un ucrainean sînt acuzați că au luat parte la incident. Nici unul nu va apărea în proces. Mărturiile familiilor vor continua în săptămînile următoare, iar un verdict este așteptat pînă la finalul anului.
● Guvernul federal american a decis să intervină pentru protejarea clinicilor care practică avortul în statul Texas. Decizia vine după ce legislativul local a adoptat una dintre cele mai restrictive legi în privința avortului. Intervenția Washington-ului are la bază un act normativ din 1994 care face infracțiune din orice tentativă de a opri o persoană care intenționează să apeleze la serviciile unei clinici specializate în sănătatea sexuală și reproductivă. Intervenția Washington-ului este însă doar o măsură temporară menită să asigure pe termen scurt continuarea activității acelor clinici. Pe termen lung se caută soluții pentru ca legea texană să fie anulată sau amendată.
● Una dintre cele mai cunoscute vedete de social media, americanca Kim Kardashian, e în centrul unei controverse neașteptate în Marea Britanie după ce a apărut într-o reclamă în care își încurajează fanii și urmăritorii să cumpere o criptomonedă. Șeful Autorității de Reglementare Financiară, Charles Randell, și-a exprimat scepticismul legat de baza etică a unei astfel de reclame. Randell a explicat că despre Ethereum Max (diferit de mai cunoscutul Ethereum) nu se știe aproape nimic, astfel încît e firesc să îți pui întrebarea dacă nu cumva e vorba despre o fraudă. La data publicării reclamei în care apare Kardashian, despre dezvoltatorii Ethereum Max nu se știa aproape nimic, iar criptomoneda avea respectabila vîrstă de o lună. „Mai mult”, spune Randell, „sînt influencer-i care promovează monede care pur și simplu nu există”.
● Marți, autoritățile israeliene căutau șase palestinieni care reușiseră performanța de a evada dintr-o închisoare de maximă securitate. Știrea privind evadarea este umilitoare pentru autoritățile din Israel care, din cauza amenințărilor permanente cărora trebuie să le facă față, se mîndrește cu un sistem de securitate de neegalat. Din primele relatări rezultă că palestinienii și-au găsit drumul spre libertate folosind, ca într-un scenariu de film vechi, o linguriță ruginită pe care au ținut-o ascunsă în spatele unui poster. Nu e clar dacă afișul respectiv o înfățișa pe Kim Kardashian.
Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.