#stămacasă

2 aprilie 2020   PE CE LUME TRĂIM

#stămacasă e noul hashtag, dar și noua noastră realitate. Pentru mine, lucrurile sînt mult mai complicate parcă și recunosc, deși aparent am mai mult timp, mă simt mai încărcat de sarcini și ziua se bagă rapid în noapte, după cum și noaptea în zi. Muncile acestea online sînt mai consumptive, mai ales cînd ai multe task-uri și trebuie să schimbi pentru fiecare dintre ele switch-ul. Mă simt depășit de multe ori și nu reușesc să ajung la zi. Pe fondul acesta însă, m-am întrebat cum fac față elevii, care este percepția lor asupra situației pe care o traversăm. Am formulat cîteva întrebări pe care le-am adresat liceenilor din clasele mele. A ieșit un interviu interesant, din care spicuiesc aici cîteva răspunsuri. Astăzi, la primele două întrebări, urmînd ca săptămîna viitoare să vi le împărtășesc pe celelalte.

Ce a rămas la fel și ce s-a schimbat pentru tine?

Alex: A rămas la fel cam tot. Pentru mine nu s-au schimbat multe, deoarece stau la țară. Pot să ies afară cît vreau. S-a schimbat faptul că nu mai pot merge în anumite locuri în care mergeam de obicei (petreceri, școală, rude, prieteni, sală etc.).

Alexia: S-a schimbat ora de trezire. Înainte mă trezeam la 5,30, iar acum mă trezesc la 11 sau mai tîrziu. În rest, viața mea a rămas cam la fel, eu nu sînt genul de persoană care să meargă în mall toată ziua sau să își bea cafeaua în altă parte decît acasă, pe canapea. Pot spune că îmi lipsește mersul la școală, pentru că așa îmi vedeam prietenii, în rest eu nu prea ieșeam din casă.

Ioana: Acasă nu s-a schimbat aproape nimic, fac teme, citesc, stau pe telefon, mă uit la seriale și o ajut pe mami cu făcutul mîncării și la curățenie. Îmi lipsesc repetițiile de la dansuri.

Mihai: Ceea ce nu s-a schimbat sînt temele de la școală.

Darius: Cea mai mare schimbare pentru mine este închiderea sălilor de fitness, deoarece bodybuilding-ul este pasiunea mea. În afară de acest aspect nu pot spune că-mi lipsesc foarte mult ieșirile prin mall, de exemplu, și înainte preferam să mă deconectez de la lumea exterioară, să mă concentrez pe ceea ce am eu de făcut și este important pentru mine.

Tamara: Nu a rămas aproape nimic la fel. Înainte aveam un program încărcat, plin cu activități. Ies zilnic 15 minute afară să plimb cățelul. Nu pot să îmi mai văd prietenii, îmi este dor de școală, ca să fiu sinceră.

Cristina: În primul rînd petrec mai mult timp cu familia, multe jocuri interactive și discuții interesante alături de ei. Am multe activități pe lîngă casă, cum ar fi grădinăritul, care este un lucru nou pentru mine. O mare schimbare este faptul că nu mai fac activități în grup, dansurile populare. Pe de altă parte, a rămas la fel relația cu prietenii mei. Deși sîntem departe unii de ceilalți, ne sunăm și vorbim zilnic. Lectura școlară face parte din rutina zilnică, deci nu e o schimbare majoră pentru mine.

Otilia: În afară de faptul că nu mai merg la școală, pe afară sau în alte locuri, că nu mă mai pot vedea cu prietenii, că nu mă pot duce acasă și că mi-am schimbat orele de somn, activitățile pe care le desfășuram în casă au rămas cam la fel (citesc, mă joc pe PC sau pe telefon, fac teme, fac sport, mă uit la seriale, fac mîncare, vorbesc cu familia mea etc.). Cel mai mult îmi lipsesc antrenamentele de ­parkour în aer liber.

Darius Ș.: Totul este mult mai lejer, nefiind obligat să alerg dis-de-dimineață după autobuze, prin furtuni, frig, vînt. În rest, nu multe s-au schimbat, temele și lecțiile se pot realiza și online, și consider că sînt mult mai productiv. Dacă înainte stăteam două-trei zile la un proiect, acum am reușit să-l realizez într-o zi. De asemenea, programul meu de somn e mult mai OK decît era înainte. Cînd mergeam la școală reușeam cu greu să dorm cinci-șase ore pe noapte, acum reușesc să dorm opt ore în fiecare noapte și mă simt mult mai plin de energie.

Ce superputeri mi-am descoperit în această perioadă?

Alexia: Am stat așa de mult pe un șezlong, pînă s-a rupt. Lăsînd gluma la o parte, poate faptul că am reușit să îmi organizez cum trebuie timpul și viața și că mi-am predat singură lecțiile, dar eu nu văd asta ca pe o superputere.

Ioana: Am început să fac exerciții (sport), ceea ce pînă acum îmi era lene să fac sau nu aveam timp.       

Mihai: Încerc să-mi îmbunătățesc superputerea de a-mi gestiona timpul într‑un mod mai productiv. Încerc să renunț la jocurile video și să le înlocuiesc cu cititul sau cu temele. Dacă nu aș fi avut atît de mult timp liber, poate nici nu m-aș fi gîndit la această superputere.

Darius: Superputerea de a improviza, am improvizat o mini-sală de fitness.

Cristina: M-am descoperit pe mine și prioritățile mele, ce este cu adevărat important în viața mea.

Otilia: Încerc să îmi îmbunătățesc superputerea de a-mi gestiona timpul, să-l umplu cu cap, în folosul meu.

Nicoleta: Am descoperit că mă pot transforma într-o sirenă :)).

Darius Ș.: Imaginația îmbogățită. Am mult mai multe idei de activități pe care înainte nu mi le puteam imagina realizabile în curtea mea.

Diana: Mi-am descoperit superputerea de a termina un serial într-o zi.

Ce vreau să spun, dincolo de inventarul acestor idei? Elevii au răspuns prompt întrebărilor mele, amuzați și interesați. Își doresc să fie provocați și dovedesc, adesea, cum veți vedea și din răspunsurile din numărul următor, o maturitate surprinzătoare. Păstrez concluzia pentru data viitoare, mulțumindu-le, pînă una-alta, acestor minunați elevi, cu care chiar mi-e dor să mă reîntîlnesc și să desfac în fîșii cîte o poezie, cîte o proză, cîte o felie de viață.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

Mai multe